ERDON Helyi hírek

2014.10.12. 09:03

Látszólag ijesztő fémlények

Maria Sicoie Kolozs megyei képzőművész munkáit tekinthették meg mindazok, akik eljöttek péntek este a Visual Kontakt Egyesület Albacului utcai galériájába.

Maria Sicoie Kolozs megyei képzőművész munkáit tekinthették meg mindazok, akik eljöttek péntek este a Visual Kontakt Egyesület Albacului utcai galériájába.

A Nephila atrata című tárlat kerékpárokból készült installációkat mutatott be. A pókszerű alkotások egy bizarr világba kalauzolták a látogatót – egy fehér helyiséget fehér színű lények, egy másik, sötét szobát meg sötét tónusú géplények népesítettek be. Itt egyébként sötét hangulatú zene szólt és csupán bepillantani lehetett, az alkotások teljesen kitöltötték a teret.

Az előcsarnokban fehér alapon egy fekete installáció volt megtekinthető, sőt, a galéria udvara is szerves részévé vált a tárlatnak, ugyanis itt is helyet kapott pár ilyen alkotás.

Amint dr. Olimpia Bera, a tárlat kurátora megfogalmazta, a sötétség és a gyász fogalma szintén hangsúlyt kap az újrahasznosított, régi tárgyakból kreált világban.

Maria Sicoie elmondta: a kerékpár az egyik szenvedélye és különös szimpátiával viszonyul a pókok iránt is – ezt a kettőt egyesítette a tárlat során. Egy csupán látszólag ijesztő világot alkotott, mint ahogy a pókoktól is sokan félnek, miközben valójában többségük ártalmatlan. A sötét szobában szóló zene egyébként egy barátjának, Toma Bărbulescunak, a Kaleidonescu együttes tagjának a szerzeménye, tudtuk meg. A központi installáció alapanyagát pedig nagyapjának a több évtizedes biciklije szolgáltatta.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!