ERDON Helyi hírek

2014.10.09. 13:37

Konferencia az energia megtakarításáról

Az energetikai hatékonyságról, újfajta megoldásokról és a témához kapcsolódó jogszabályokról zajlott előadás a vállalkozók szövetségének székhelyén, számos magyarországi cég részvételével.

Az energetikai hatékonyságról, újfajta megoldásokról és a témához kapcsolódó jogszabályokról zajlott előadás a vállalkozók szövetségének székhelyén, számos magyarországi cég részvételével.

A Nagyváradi Várban létesült vállalkozói központban zajló csütörtöki rendezvényt a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége szervezte a Patronátus Országos Egyesületének védnökségével, valamint a Kárpát Régió Üzleti Hálózat. Constantin Jurcă, a szövetség alelnöke, engedéllyel rendelkező passzívház tervező románul, Király Csaba, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat irodavezetője pedig magyarul köszöntötte az egybegyűlteket, majd Delorean Gyula alprefektus mondta el mind románul, mind magyarul: az energetikai hatékonyság témája az egyik legfontosabb manapság, hiszen a Föld jövőjéről van szó.

Időszerű

Az utóbbi évszázad során az ipari fejlődésre, a termelésre helyeződött a hangsúly, nem figyeltünk arra, közben mi történik a környezetünkkel. A kilencvenes években utópiának tűntek a korszerű energetikai megoldások, a passzívház fogalma is ismeretlen volt. Ma már ez nem talány, s Románia évi energiatermeléséből 2500 megawattot például a szélenergia felhasználásából nyerünk. Fontos, hogy a megújuló energiaforrásokra helyeződjön a hangsúly, annál is inkább, mivel néhány évtizeden belül a hagyományos energiahordozók túlságosan drágákká válhatnak. Most, hogy sikerült túlszárnyalni a gazdasági krízist, még időszerűbbé vált, hogy hosszútávú, olcsó energetikai megoldásokon gondolkozzunk.

Constantin Jurcă, valamint Király Csaba később arról szólt: 1571-ben Báthory István várkapitány innen indult Gyulafehérvár felé, hogy Erdély fejedelmévé váljon, újabb négy évet követően pedig Lengyelország fejedelme lett. A hely történelmet lélegzik, egyúttal egy korszerű székhely is. Aki mindezt megálmodta, Ioan Lucian, aki jelenleg a Román Patronátus Országos Egyesületének vezetője – hangzott el, majd az országos vezető kapott szót. Ioan Lucian kihangsúlyozta: fontos a vállakozói szervezetek és az önkormányzat közötti együttműködés, ez Bihar megyében példaértékű, ezért azon lesz majd, hogy más megyékben is gyakorlatba ültessék az itteni modellt.

Célok

Nagy Bege Zoltán, az Országos Energiaszbályozó Hatóság képviselője energiahatékonysági intézkedésekről, törvényekről és rendeletekről tartott előadást. Mint elhangzott, míg a közelmúltban a megújuló energiaforrások hasznosítására helyeződött a hangsúly Romániában, a cél jelenleg az energiahasználat hatékonyságának a növelése. Bár az adatok szerint Románia teljesíti az energiahatékonyság növelésére vonatkozó ígéreteit, sőt, megközelíti azokat az értékeket, melyeket 2020-ig kellene teljesítenie, valójában van még bőven mit tenni ezen a téren. Az elkövetkezendőkben a megújuló energiaforrásokból egyedül a biomassza felhasználását fogják állami szinten támogatni, a hangsúly a kis erőművek létesítésének elősegítésére tevődik. Egy másik cél az, hogy 2020-ig mind a közel nyolcmillió hazai fogyasztó úgynevezett okos villanyórákkal rendelkezzen – ezeket végső soron maguk a fogyasztók fizetik majd, az energiaszámlák tartalmazzák majd az árakat.

A későbbiek során felszólalt többek között Benécs József, a magyarországi Passzívházépítők Országos Szövetségének alelnöke, aki a panelházak energiahatékonyságának növelésére irányuló módszereket ismertetett. Különféle új energetikai és világítástechnikai megoldásról is szó esett a továbbiak során.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!