ERDON Helyi hírek

2014.10.05. 17:38

Koncert a váradi hősök emlékére

A gödöllői Cavaletta nőikar adott koncertet szombaton este a nagyváradi Barátok római katolikus templomban. A hely szelleméhez illően vallásos ihletésű kompozíciókat szólaltattak meg.

A gödöllői Cavaletta nőikar adott koncertet szombaton este a nagyváradi Barátok római katolikus templomban. A hely szelleméhez illően vallásos ihletésű kompozíciókat szólaltattak meg.

A Cavaletta nőikart általános iskolás lányok közül toborozta Márton Danku István, a gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola énektanára immár huszonhárom évvel ezelőtt. A kislányok később nagylányokká, nőkké, majd családanyákká váltak, de a kóruséneklés szívügyük maradt, és a nőikar együtt maradt azok után is, hogy annak tagjai elhagyták az iskola padjait. A Nagyváradon első ízben szereplő kórus a hely szelleméhez illően vallásos ihletésű kompozíciókat szólaltatott meg szombat esti koncertjén. Elöljáróban Márton Danku István kórusvezető, karnagy elmondta, hogy a koncertet az első világháborúban hősiesen helytálló Nagyváradi 4. Honvéd Gyalogezred emlékére ajánlják fel.

Műsor

A koncert első műsorszáma Kocsár Miklós Subtuum presidium című kompozíciója volt, majd Andrew Lloyd Webber Pie Jesu című műve következett. A kórus megszólaltatta Michael Haydn Laudate pueri Dominum című művét is, ezt követően pedig két tétel kivételével elénekelték G.B. Pergolesi Stabat Materét. A koncert záródarabja Franz Biebl Ave Mariája volt. A mintegy egy órás áhítatos szépségű koncerten Márton Danku István irányítása alatt szólót énekelt Jakab Tímea – szoprán, Ruszó Alexandra – alt/mezzo és Tápai Dóra – alt, zongorán közreműködött Ferenczy Beáta. A nőikart a vasárnap délelőtti szentmisén is meghallgathatták a hívek.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!