ERDON Helyi hírek

2014.10.26. 13:37

Jubileumi mesemondó verseny

Tizedik alkalommal szervezték a Benedek Elek mesemondó verseny megyei szakaszát a Szacsvay Imre iskolában, a volt Juhász Gyula iskola épületében. A gyerekek magyar népmeséket mondtak.

Tizedik alkalommal szervezték a Benedek Elek mesemondó verseny megyei szakaszát a Szacsvay Imre iskolában, a volt Juhász Gyula iskola épületében. A gyerekek magyar népmeséket mondtak.

A péntek délutáni borongós idő miatt a megnyitó az osztálytermekben zajlott. Kecse Gabriella aligazgató és Farkas Mónika tanító, a megyei szakasz főszervezője nyitotta meg külön-külön az öt osztályteremben a rendezvényt. Az iskola aligazgatója kihangsúlyozta: a mese mindig fontos, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, hiszen mindannyian megtanulhatjuk belőlük például, hogy ne adjuk fel, a kitűzött cél eléréséért többször is próbálkozzunk, ha kell.

Kulturális kapocs

Később Kecse Gabriella elmondta: az ilyen versenyek során barátságok szövődhetnek olyan járó gyerekek között, akiknek amúgy kevés alkalmuk lenne találkozni, ezenkívül találkoznak tanítók és magyartanárok, eszmecseréket folytatnak, összekovácsolódik a közösség, ami szintén nagyon fontos. „Kell ez a kulturális kapocs ahhoz, hogy megmaradjunk. Szép, hogy a gyerekek ünneplőbe öltöztek, ez a verseny sok pluszmunkát jelent mind a szülők, mind a pedagógusok számára” – tette hozzá.

Amint Farkas Mónikától megtudtuk, az idei vetélkedőre magyar népmesékből készültek a gyerekek – elhangzott például A medve és a macska, A rossz asszony elleni orvosság, A nagyothalló tiszteletes, A rest lány gyúródeszkája, A selyp lányok – hogy csak néhányat említsünk a kedves-tréfás történetek közül.

Jutalmak

Öt korcsoport vett részt: külön mérkőztek meg az első, a második, a harmadik, a negyedik és az ötödik-hatodik osztályosok. Minden kategória első díjazottja vehet majd részt a Sepsiszentgyörgyön megrendezendő országos szakaszon, mely november második felében zajlik. De a megyei szakaszon a második és harmadik helyezettek is kaptak díjat, ezenkívül minden kategóriában kiosztották a Juhász Gyula, a Napsugár, valamint a Biharpüspöki Alapítvány különdíját is. Ráadásul részvételi díjként mindenki kapott egy kis ajándékot, az első és második osztályosok például egy-egy plüssjátékkal térhettek haza. Amint a résztvevő pedagógusok közül többen ki is emelték: kevés az olyan verseny, amelyen nincs benevezési díj és ez a verseny azok közé tartozik, mégis minden gyerek jutalomban részesül.

Résztvevők

Az idei versenyre mintegy százhúsz diák jött el, Nagyvárad mellett többek között Biharról, Margittáról, Szalo

ntáról, Élesdről, Micskéről.

A verseny megszervezéséhez az iskola pedagógusai járultak hozzá – a főszervezőn kvül töbek között Gáll Izabella, Simon Gabriella, Ilyés Janka, Moldovan Melinda és Bálint Beáta – továbbá a Caritas Catolica Egyesülettől is kaptak támogatást. A zsűriben Pető Csilla tanfelügyelő és Lélek Sándor bábsznész mellett óvónők, tanítók, tanárok vettek részt.

A zsűrizés nyomán kiderült, kik képviselik megyénket az országos szakaszon: Tölcsér Dávid (Margitta), Balog Gergő (Szacsvay Imre iskola), Dénes Eszter (Nicolae Bălcescu iskola), Guba Áron (Szacsvay Imre iskola), Krisztik Réka (Margitta).

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!