ERDON Helyi hírek

2014.10.22. 15:37

Hit, ima és idegsebészet

David I. Levy híres amerikai idegsebész látogat el a Nagyváradra, többek között, hogy bemutassa nálunk nemrég napvilágot látott könyvét, mely a hit és az orvostudomány kapcsolatáról szól.

David I. Levy híres amerikai idegsebész látogat el a Nagyváradra, többek között, hogy bemutassa nálunk nemrég napvilágot látott könyvét, mely a hit és az orvostudomány kapcsolatáról szól.

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatalnál tartott szerdai sajtótájékoztatón Marinela Murg, a Hospice Emanuel igazgatója kifejtette: nagy megtiszteltetés, hogy Nagyváradon fogadhatják a híres idegsebészt, aki főleg aneurizmákat, illetve agyvérzés nyomán kialakult rendellenességeket orvosol műtéti úton, ezenkívül tanácsadóként együttműködik olyan cégekkel, melyek különféle, agyvérzés esetén szükséges orvosi műszereket gyártanak. A kaliforniai orvosprofesszor, akit többször is az év orvosának, illetve az év legjobb sebészének választottak meg Amerikában, ezúttal nem szakmájában tart előadást: a jelenlévők arról tudhatnak meg többet, hogy idegsebészként miként tapasztalta az imák erejét a páciensein. David Levy több tíz tudományos cikk szerzője, s 2011-ben írta meg a Gray Matter (Szürkeállomány) című könyvét, mely az orvostudomány és a hit drámai kereszteződéséről szól.

Előadások

Ez a téma nem idegen a súlyos, végső stádiumban lévő betegeket segítő Hospice Emanuel alapítványtól, mely holisztikusan közelít a páciensekhez. „Nagy érdeklődéssel várjuk, hogy dr. Levy meglátása szerint hogyan kapcsolódik a spiritualitás az orvostudományhoz” - mondta az igazgató.

A sajtótájékoztatón jelen volt dr. Ligia Burtă, a nagyváradi vérközpont igazgatója és a Magasszintű Orvosi Kutatási Központ képviselője, valamint Filip Olimpiu, a Scriptum kiadó igazgatója, aki elmondta: a könyv körülbelül egy hónapja látott napvilágot a kiadó gondozásában, s a Váradon megszervezett események során tíz százalékos kedvezménnyel lehet majd megvásárolni, azaz 26 lejért.

A orvosprofesszor, aki egyébként már járt Váradon, több hazai esemény meghívottja. Az első nagyváradi rendezvény jövő kedden, október 28-án lesz, 17 órától, a városháza dísztermében: ekkor mutatják be az orvosprofesszor románul megjelent könyvét. Egy nappal később, szintén 17 órától, a filharmónia termében David I. Levy előadást tart Spiritualitás, empátia és boldogság a orvosi gyakorlatban és az életben. Mind az előadás, mind a könyvbemutató angol nyelven lesz, de száz személy számára tudnak tolmácskészüléket biztosítani, a fordítás román nyelvre lesz. A belépés ingyenes, viszont szükséges feliratkozni, vagy a roxana.trifa@fundatiacomunitaraoradea.ro villanyposta címen, vagy a 0771.358776 telefonszámon. Az esemény megszervezéséhez a Megyei Sürgősségi Klinika, a Nagyváradi Egyetem orvosi és gyógyszerészeti kara, az Egészségért Alapítvány, a Nagyváradi Filharmónia, illetve a Nagyváradi Közösségi Alapítvány is hozzájárult.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!