ERDON Helyi hírek

2014.10.01. 13:28

Egyelőre leállt a kisajátítás

Nagyvárad - Ismét tüntettek a Salem Keresztény Központ képviselői a Helyi Tanács ülésén. A tanácsosok többek között 900 ezer eurós garancia létesítését szavazták meg a Hőerőművek számára.

Nagyvárad - Ismét tüntettek a Salem Keresztény Központ képviselői a Helyi Tanács ülésén. A tanácsosok többek között 900 ezer eurós garancia létesítését szavazták meg a Hőerőművek számára.

A Mátrai Erőmű Zrt.-től vásárolná meg a Nagyváradi Hőerőmű a fűtési szezonhoz szükséges szenet, s ehhez van szükség a 900 ezer eurós bankgaranciára, derül ki a szakjelentésből. A szavazás előtt Huszár István RMDSZ-párti tanácsos előrebocsátotta: a mellékelt táblázatot böngészve úgy látja, a megvásárolandó szénmennyiség nagyon a határértéken van, néhány kritikus nap teljesen a feje tetejére állíthatja az ellátást. Ráadásul a 900 ezer eurós garancia csak egy húsz napos periódusra biztosítja a szenet, s nincsenek feltüntetve a tartalékok. Ilie Bolojan polgármester kifejtette, hogy éppen emiatt kellene megszavazni a tervezetet és azonnal beszerezni a szenet, s egyúttal egy írásos tájékoztatást kérni a hőerőművek vezetőségétől a most következő szezon ellátási tervéről. A tanácsosok egyhangúan megszavazták a tervezetet.

Nem fogadták el

Pásztor Sándor lemondása nyomán megüresedett egy hely a Vízügyi Igazgatóság vezetőtanácsában, a tegnapi ülés során a várost képviselő tanácsos személyéről is szavaztak. Huszár István Kiss Gábort javasolta az igazgatóság vezetőtanácsába. Kiss Gábor tartózkodása mellett a tanácsosok megszavazták, hogy ő legyen az új vezetőtanácsi tag.

Az egyik tervezet a Salem Keresztény Központtól kisajátított földterület telekkönyvezése volt. Amikor ehhez a napirendi ponthoz értek el a tanácsosok – mint már többször az elmúlt hónapok során - ismét békés tüntetésre álltak fel a keresztény központ képviselői. Akárcsak az elmúlt alkalmakkor, az „Álljon le a visszaéléssel végrehajtott kisajátítás”, „Álljon le a diszkrimináció” feliratokat tartották fel a központ képviselői.

Adelina Coste PSD-párti képviselő feltette a kérdést, hogy tettek-e az érintettek büntető feljelentést ebben az ügyben, ami miatt a telekkönyvezést nem lehetne végrehajtani. Ionel Vila jegyző elmondta, hogy nem tud erről, a jogi osztály vezetője pedig javasolta, hogy kérdezzék meg minderről a helyszínen tüntető Teodor Beniamin Ciuciuit, a Salem Keresztény Központ vezetőjét – aki elmondta: feljelentették az Ingatlankezelő Igazgatóságot és az önkormányzatot, s míg az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) területi szolgálatánál nem tudták még csak bejegyeztetni sem panaszukat, addig Bukarestben a DNA elfogadta a feljelentésüket. Végül a tanácsosok nem fogadták el a telekkönyvezésről szóló tervezetet (tizennégyen szavaztak ellene), a Salem képviselői pedig megtapsolták a döntést.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!