ERDON Helyi hírek

2014.10.15. 14:46

Egyelőre kevés a csúszásgátló

Az Országos Utak Bihar megyei részlegének vezetője, valamint a Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség főfelügyelője tartott beszámolót a prefektusi kollégium szerdai ülésén.

Az Országos Utak Bihar megyei részlegének vezetője, valamint a Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség főfelügyelője tartott beszámolót a prefektusi kollégium szerdai ülésén.Balog Octavian részlegvezető az intézmény alkalmazottainak kompetenciáiról, karbantartási bázisokról számolt be, de Claudiu Pop prefektus félbeszakította: „Azt hiszem, mindenkit az érdekel, hogy van-e elegendő csúszásgátló anyag erre a télre és a hóeltakarító járművek működnek-e és el lesznek-e látva üzemanyaggal” - jegyezte meg.

Majd ellenőrzik

Mint kiderült, 6800 tonna csúszásgátló anyagra lenne szükség, ebből egyelőre 1556 tonna sót (azaz a szükséges mennyiség 23%-át) , 356 tonna homokot és 95 tonna kálciumkloridot tudnak biztosítani. További 1010 tonna homokot igényeltek, de erre vonatkozó szerződést még nem kötöttek, mondta a részlegvezető. A hóeltakarító eszközökkel kapcsolatos válasz pedig az volt: az elkövetkezendőkben ellenőrzik majd, hogy azok a cégek, melyek az országutak téli karbantartásával vannak megbízva, mennyire készültek fel a tél beálltára. Az is elhangzott: Nagyvárad és Margitta között egy hosszú útszakaszon zajlanak munkálatok, Nagyvárad és Székelyhíd között pedig tegnap kezdték el a munkát, egy 5600 négyzetméteres szakaszt javítanak meg, azaz nagyjából a két település közötti út egyharmadát. A prefektus elmondta: a 76. sz. országútra az ígéretek szerint „rengeteg munkást és hóeltakarító eszközt” várnak. Az is elhangzott: a Densuşianu híd a tervek szerint nyolc hónap múlva lesz kész, két hónapot vesz majd igénybe a terv elkészítése és további hat hónapot az építkezés. Dacian Iovan, a Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség főfelügyelője elmondta: Szalonta és Barátka környékén 101, illetve 140 hektárnyi területet erdősítettek, illetve erdősítenek újra az idén, Bors környékén is 113 hektárnyi terület újraerdősítésére kaptak engedélyt.

„Szépítettek”

Szó esett arról is, hogy a Félixfürdőn egy 1700 négyzetméteres területet írtak ki az erdők közül. Amint a prefektus megjegyezte, ez egy két évvel ezelőtti ügy, akkor egyik napról a másikra vágták ki a fákat és az felügyelőség volt vezetője azzal mentegetőzött, hogy csak „szépítették” a környéket. Dacian Iovan szerint most már nem lehetett mit tenni, ők törvényesen jártak el… Arról is szó esett a beszámoló kapcsán: a törvény nem védi kellőképpen azokat a mezőgazdákat, akiknek a földjein közeli vadászterületekről származó vadállatok garázdálkodnak. Nem olyan rég mintegy hetven papfalvi lakos fordult panasszal a prefektúrához amiatt, hogy vaddisznók garázdálkodnak a bevetett területeiken. A felügyelőség vezetője elmondta, hogy a mezőgazdáknak a törvény szerint különféle módon kell bizonyítaniuk, hogy kellőképpen védték a területüket, a vonatkozó törvény nem a legjobb. A későbbiekben az általuk végzett különféle ellenőrzésekről, kiszabott bírságokról számolt be a főfelügyelő.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!