ERDON Helyi hírek

2014.10.29. 15:27

Egy hely elhagyottaknak, időseknek

Ünnepélyes keretek között nyílt meg a Nagyváradi Szociális Reintegrációs Központ. Egyelőre tizenegy gondozott lakik itt, de a helyek száma közel ötven. Európai színvonalú az ellátás.

Ünnepélyes keretek között nyílt meg a Nagyváradi Szociális Reintegrációs Központ. Egyelőre tizenegy gondozott lakik itt, de a helyek száma közel ötven. Európai színvonalú az ellátás.

A központot uniós alapokból hozatta rendbe a polgármesteri hivatal egy lepusztult biharpüspöki laktanya épületében, ezt követően adta át az Angliában létesült Smiles Egyesületnek, mely több mint tíz éve tevékenykedik Nagyváradon is. A szerdai, ünnepélyes megnyitón Kevin Hoy, a Smiles alapítója mondta el: sebezhető kategóriákba tartozó emberekkel dolgoznak és úgy vélik, jól végzik munkájukat. „Azokat szeretjük, akiket nehéz szeretni, hogy esélyt kapjanak és higgyenek Isten jóságában” - mondta az alapító, megköszönve egyúttal Ilie Bolojan polgármesternek a lehetőséget, hogy segíthetnek.

Átvállalták

A polgármester arról számolt be: két alapítvány pályázta meg a központ működtetését, s a döntés úgy született, hogy Arina Moş, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) igazgatója bejelentés nélkül látogatott ki a két alapítvány által működtetett két vidéki szociális központba. Arina Moş arról számolt be, hogy a Smiles által működtetett központ sokkal szebb képet mutat, mint a másik – így esett rájuk a választás. A Smiles teljes egészében átvállalta a Vám utca 34. sz. alatti központ működtetését és az azzal járó összes költséget, a tizenegy alkalmazott fizetésétől kezdve a közköltségek törlesztéséig – az önkormányzat csak az őröket biztosítja, mondta Bolojan.

A későbbiek során megtekinthettük a felújított, emeletes épületet: rendezett szobák, korszerű mosdók, tisztaság és rend fogadott. A központban orvos is van, az étel helyben készül, korszerű konyhában.

Idősek, betegek

Georgeta Opreanutól, a központ igazgatójától megtudtuk: első sorban idős, szociális problémákkal küszködő felnőtteket fogadnak be, szociális ankét alapján, de fiatalabb felnőtteket is. Gondozottjaik között vannak Alzheimer-kóros idősek, lakhely nélküli öreg emberek. Van eset, hogy az idős embert a saját családja tette ki az utcára. Azok, akiknek van jövedelmük, annak egy bizonyos hányadát fizetik ki a gondozásért – az összeg 350 lejtől 1400 lejig terjedhet - , de olyan gondozottjaik is vannak, akiknek semmilyen jövedelmük sincs, sőt, egy esetben az alapítvány a bankkölcsön részletek törlesztését is felvállalta egy gondozottjuk után, aki kezességet vállalt és pórul járt.

Ahhoz, hogy valaki a Smiles által működtetett központ gondozottjává váljon, kérvényt kell benyújtania az egyesülethez. Székhelyük Váradcsehin van, telefonszámuk 0259. 318.052.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!