ERDON Helyi hírek

2014.09.18. 16:54

Passzívházakról tanácskoznak majd

Nagyvárad- Október 9-én az energiahatékonyságról, valamint a megújuló energiaforrások használatáról szervez konferenciát a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége és a Kárpát Régió Üzleti Hálózat.

Nagyvárad- Október 9-én az energiahatékonyságról, valamint a megújuló energiaforrások használatáról szervez konferenciát a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége és a Kárpát Régió Üzleti Hálózat.

 

Az eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Viviana Brândaş főszervező arra hívta fel a figyelmet: bár a részvétel ingyenes, október 6-ig regisztrálni kell a www.federatiapatronilor.ro honlapon, illetve további információk a 0359/416.757-es telefonszámon vagy az evenimente@fpb.ro e-mail címen kaphatóak. A konferencia október 9-én, csütörtökön 10 órakor expozék bemutatásával kezdődik a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetségének (FPB) várbeli székhelyén (C épülettest, II. emelet), és a délutáni órákban zárul ugyanott egy fejtágító fórummal.

Constantin Jurca, a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetségének elnökhelyettese hangsúlyozta: körülbelül 50-60 résztvevőre számítanak. Meghívták előadást tartani Nagy-Bege Zoltánt, a bukaresti székhelyű Országos Energia-szabályzó Ügynökség (ANRE) igazgatótanácsának tagját, Ramona Volciuc-Ionescu ügyvédnőt, akinek az ügyfelei közé tartozott többek közt a Gazprom és a Petrom is, Benécs József gödöllői egyetemi oktatót, a Magyar Passzívházak Egyesületének alelnökét, aki megtervezte annak idején az első magyarországi passzívház berendezését Szadán és lefordította magyarra a Passzívház Tervezési Csomag nevű alapdokumentumot, valamint Pintér Attilát, egy olyan dán cégnek a képviselőjét, amely különféle berendezéseket állít elő passzívházak számára. Constantin Jurca azon meggyőződésének adott hangot: a passzívházak a jövőt jelentik a hatékony energiafelhasználás szempontjából, és ha komolyan veszik ezek műszaki tervezését, akkor nem csupán az épületek energiamérlege lesz kedvező, hanem gazdaságilag is megéri ilyen ingatlanokban lakni.

Klaszter

Király Csaba, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat váradi irodavezetője kiemelte, hogy a tanácskozással kapcsolatos információk magyar nyelven is elérhetőek péntektől a www.crbnetwork.eu honlapon. Kifejtette: közép-kelet európai cégeket hívtak meg Romániából, Magyarországról, Ukrajnából, Szlovákiából és Szerbiából, melyek tevékenységi köre az energiahatékonysághoz kötődik (építőanyagok forgalmazása, hőszigetelés, hőszivattyúk, szellőztető rendszerek, fotovoltaikus berendezések stb.). Nem csupán vállalkozásokat, hanem intézményeket, egyetemeket, civil szervezeteket is várnak, annál is inkább, mert azt szeretnék, hogy utóhangja is legyen a szimpóziumnak, és egy energiahatékonysági klaszterekbe tömörülnének mindazok az entitások, melyek kulcsfontosságúnak tekintik a jövőben a megújuló energiaforrások racionális használatát.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!