ERDON Helyi hírek

2014.09.03. 15:58

Másodszor "viaskodtak" Érmihályfalva városrészei

A hét végén rendezték meg Érmihályfalván a második Részek Viadalát, vagyis a városrészek közötti szórakoztató, családias, közösségépítő versengést. A győztes a tavalyi elsőségét megvédő Kisújváros-Nagyújváros lett.

A hét végén rendezték meg Érmihályfalván a második Részek Viadalát, vagyis a városrészek közötti szórakoztató, családias, közösségépítő versengést. A győztes a tavalyi elsőségét megvédő Kisújváros-Nagyújváros lett.

Szombaton reggel kezdődött meg Érmihályfalván a második Részek Viadala, már, ami a konkrét versenyeket illeti, mert a felkészülésnek a csapatok - Központ, Dihenes, Százhold, Derik, Bank utca, Morgó-Tábla, Kisújváros-Nagyújváros - már hetekkel korábban nekiláttak. A szombat reggeli focibajnokságban a Praszler stadionban kialakított két kispályán kezdődhettek meg a meccsek, a csoportok első helyezettjei, vívták az elődöntőket, majd a helyosztók után kiderült: a Morgó-Tábla végzett az élen, a Dihenest és a Százholdat megelőzve. Ugyancsak szombaton, de délután, ugyancsak a focipályán családi vetélkedőre került sor, ahol minden városrészt egy négy fős család (anyuka, apuka, két gyerek) képviselt, hogy gyorsasági és ügyességi versenyszámokban gyarapítsák csapataik pontszámait. Ebben újfent a Morgó-Tábla volt a legjobb, mely így az összesítésben is az élről várhatta a másnapi folytatást. Vasárnap reggel Nyakó József polgármester nyitotta meg formálisan is a versenyt már a strand területén, kifejtve, hogy annak ötletét azt adta, hogy az emberek eltávolodtak egymástól, "nem nyitják egymásra az ajtót", pedig manapság is szükség lenne egymásra vigyázni, egymással összefogni. Erre tesz kísérletet szórakoztató, játékos formában a viadal, mely nem tehetségkutatás, hanem csapatok kiállása egymásért, városrészükért, nemtől, kortól, világnézettől függetlenül.

Két nap, 16 versenyszám

A továbbiakban a viadal logójára kiírt versenyre érkezett munkákat kellett értékelje a zsűri, ugyanis ekkor már volt ilyen testület is, melybe minden csapat delegált egy tagot, illetve, függetlenként volt jelen Tóth Tünde és Dimény Levente, a Szigligeti Színház két művésze. Később egymást érték a szervezők által kidolgozott műsorterv szerint a próbatételek, melyek között voltak gyorsaságot, furfangot, ötletességet, tehetséget, tánctudást igénylők egyaránt. Csak jelzés szintjén soroljuk ezeket: elmúlt század derekát jellemző portát kellett berendezni egy sátorban; katonatörténetet kellett elmesélni "horgász-stílusban"; férfi és női kórusok énekeltek trubadúrok és szirének "álnéven"; hangszeres, később népszokást bemutató műsor bemutatása; férfi-nő páros fafűrészelése; paprikás krumpli-főzőverseny; kártyaverseny; hölgyek kötésversenye; kukoricamorzsolás; helytörténeti kvíz; táncverseny. A szerzett pontok alapján alakuló sorrendet egy táblán folyamatosan nyomon lehetett követni, és a két nap alatt több csapat is esélyesnek tűnt a végső győzelemre. Bár nem az utolsó próba volt, mégis a kártyázás eredménye derült ki a legkésőbb, ám már annak előtte lehetett tudni, hogy a tavalyi győztes, a Kisújváros-Nagyújváros megvédi címét, ennek megfelelően a fehérek csapatában (minden csapatnak van állandó szine) megkezdőpdött az ünneplés, amihez a többiek is csatlakoztak, és testet öltött az egész verseny szellemisége: bármelyik helyen végzett valaki, közös volt az öröm, a jó hangulat.

Sokszínű összefogás

Jelkép értékű, hogy adott pillanatban minden csapat egy-egy színes sálját egy közös fonattá egyesítették, az alatt "vonatoztak", de a jellegzetes meneaito-táncra, majd a Rednex együttes Cotton Eye Joe című számára történő "alagutazásban" csúcsosodott ki a buli, miközben lengtek a fehér, zöld, lila, sárga, narancssárga, kék, piros zászlók. Az utolsó eredmény is megszületett, és kialakult a végeredmény: 1. Nagyújváros-Kisújváros (1100 pont), 2. Derik (1060), 3. Morgó-Tábla (1000), 4. Dihenes (960), Központ (930), Százhold (920), Bank utca (780). A karneváli hangulatban Dimény Levente a zsűri nevében méltatta a csapatok teljesitményeit, és azt, hogy a nagyszerűen sikerült elérni a célt, közös szórakozással erősíteni az együvé-tartozás érzését. "Hajrá Mihályfalva!" zárta szavait a színművész, ami után Nyakó József adta át a díjakat: az első helyezett csapat Kassára, a második Ópusztaszerre, a harmadik Tordára kirándulhat, a többiek pedig Nyíregyházára. Aki nem volt itt, annak kimaradt valami nagyon jó, kellemes az életéből, zárta le a rendezvényt a polgármester, majd a "Szeressük egymást, gyerekek" közös eléneklése után retro buli kezdődött a spontán rakott tábortűz körül.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!