ERDON Helyi hírek

2014.09.03. 16:39

Családok utaztak Pannonhalmára

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Pasztorális Irodája a múlt hétvégén kétnapos zarándoklatot szervezett családok számára a Pannonhalmi Bencés Főapátsághoz tanulmányi jelleggel is.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Pasztorális Irodája a múlt hétvégén kétnapos zarándoklatot szervezett családok számára a Pannonhalmi Bencés Főapátsághoz tanulmányi jelleggel is.

 

A Pannonhalmi Bencés Főapátság volt a fő úticélja annak a zarándoklatnak, amelyet a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Pasztorális Irodája szervezett az elmúlt hétvégén azon családok számára, amelyek helyi plébániai közösségeikben aktív szerepet vállalnak a családpasztoráció területén. Tizenhárom család indult el augusztus 28-án csütörtök reggel Nagyváradról Kovács F. Zsolt irodaigazgató és Micaci Cristian pasztorálasszisztens kíséretében.

A kétnapos pannonhalmi tartózkodás (augusztus 28-29.) egyben tanulmányi jellegű is volt, hiszen Konrád Katalin, a Partiumi Háló Egyesület vezetője, és munkatársa, Dulău Dianna a csapatépítés fortélyaiba kalauzolta a résztvevőket játékos-bemutató formában. Külön sajátossága volt ennek a zarándoklatnak az is, hogy betekintést nyerhettek a szerzetesi életformába is, amikor részt vehettek hajnali laudesen, valamint a vesperással egybekötött konventmisén. Exc. Böcskei László megyés püspök is elkísérte a zarándokcsoportot, és rövid ideig ő is részt vett a pannonhalmi programokon.

Szakszerű vezetés

Rábai László, a Főapátság ügyintézője szakszerűen vezette a csoportot az apátságban és a majorságban, valamint a híres apátsági pincészet zegzúgaiba is végigkalauzolta a vendégeket. Szerzetesek kísérték őket végig a templomban, a könyvtárban, a monostor kerengőjében és a jogosan büszkeségükként emlegetett gyógynövényültetvényükön. A szombati nap a kikapcsolódásra adott lehetőséget, hiszen a tartalmas pannonhalmi képzés és lelkiség után a családok Balatonföldváron strandoltak, és a hely nyújtotta más kikapcsolódási lehetőségeket is igénybe vették. Vasárnap ismét csak lelkinapot tarthattak, hiszen útban Nagyvárad felé a Máriabesnyői kegytemplomban imádkoztak a kegyszobor előtt, majd szentmisén vettek részt, melyet kísérőjük, Kovács Zsolt atya mutatott be családias légkörben.

Nagyváradra esti órákban érkeztek meg, kellemesen elfáradva és sok-sok lelki és kulturális élménnyel gazdagodva. A buszozás során a családok gyakorolhatták az egymásra való odafigyelést, olykor a türelem erényét, és nem utolsó sorban a szeretetet és egymás értékeinek megbecsülését. Köszönet illeti mindazokat, aki hozzájárultak a zarándoklat megvalósításához. Elsősorban a főpásztort a lehetőségért, valamint a jótevőket a támogatásért. Kovács Zsolt atyának köszönet a szervezésért, Konrád Katalinnak és Dulău Diannának a képzésért, Veres Janka Eszternek pedig azért jár köszönet, hogy vállalta a gyermekfoglalkozást a képzések idején. Külön dícséret a résztvevő családoknak is a pozitív hozzáállásért, hiszen ennek köszönhetően jó, keresztény emberhez illő hangulatban telt el a zarándoklat. Hála és köszönet ugyanakkor az Úrnak, hogy a zarándoklat ideje alatt is végig “tenyerén hordozta” a résztvevőket.

„Bízunk abban, hogy mindenki számára gyümölcsöző lesz a zarándoklat, és azokat az értékeket, amelyekben a résztvevők részesültek, sikerül majd kamatoztatni közösségeik javára is” nyilatkozta lapunknak Micaci Cristian pasztorálasszisztens.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!