ERDON Helyi hírek

2014.08.26. 16:41

Zászlóper lesz Nagyváradon

Bírósághoz fordult Tőkés László, miután reklámzászlónak nyilvánították a nagyváradi EP-irodájára kitűzött székely lobogót, és annak megsemmisítésére kérték a hatóságok.

Bírósághoz fordult Tőkés László, miután reklámzászlónak nyilvánították a nagyváradi EP-irodájára kitűzött székely lobogót, és annak megsemmisítésére kérték a hatóságok.

„Természetesen nem vesszük le a zászlót. Semmilyen törvénybe nem ütközik ugyanis a kitűzése” – nyilatkozta keddi váradi sajtótájékoztatóján Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke. Mint arról beszámoltunk, június 18-án rendezvény keretében tűzte ki a székely lobogót a Kálvin utcai parlamenti irodájának az erkélyére. Két hónappal később, augusztus 21-én a helyi rendőrség nevében egy hölgy kereste fel, és átadott neki egy jegyzőkönyvet, amelyet a város polgármestere és főépítésze nevében állítottak ki. Ebben arra szólítják fel Tőkést, hogy egy héten belül „semmisítse meg a lobogót, amelyet az önkormányzat reklámzászlónak tart, és amelyet engedély nélkül helyezett ki. Ha nem tesz ennek eleget, 30–50 ezer lej közötti büntetést kaphat.

Állítólag az intézkedés állampolgári bejelentésre történt, ám Tőkésék kételkednek ebben. Mindenesetre az EP-képviselő kedden közölte, hogy amúgy sem nevezhető reklámzászlónak a székely lobogó, sőt ezt sértésnek tartja, következésképp közigazgatási bíróságon kéri a szabálysértési jegyzőkönyv érvénytelenítését. Hozzátette: a székelyekkel való szolidaritásként számos más településen is kitűzték a zászlót, de máshol nem lett gond ebből. Szilágyi Zsolt, az EMNP alelnöke és államfőjelöltje elmondta: semmilyen szándékot nem lát az RMDSZ részvételével működő jelenlegi kormányban arra, hogy megvédjék a nemzeti szimbólumok használatát, ráadásul például Maroshévízen és Makkfalván már született igazságszolgáltatási döntés arról, hogy a zászló kitűzése nem törvénysértő. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, nemcsak, hogy nem távolítja el a székely lobogót Tőkés László, hanem várhatóan egy újabbat is kitűz mellé: már készül ugyanis a Partium zászlaja.

Elnökválasztási kampány

Mint ismeretes, Szilágyi Zsolt, aki az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, nemrég jelentette be, hogy államfőjelöltként indul az ősz végi romániai voksoláson. Jelenleg a törvény által előírt támogatói aláírásokat gyűjtik, és a keddi sajtótájékoztatón úgy vélte, a szeptember 23-i határidő előtt leadhatják a 200 ezer támogató kézjegyet. Azt tapasztalja, „jól halad a gyűjtés, sok a pozitív visszajelzés, az emberek végre nem félnek alternatívát keresni”. Jelenleg járják az országot, gyűjtik a támogató aláírásokat.

Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke ezzel kapcsolatban jelezte: a Partiumban, azaz térségünkben „a vártnál is jobban halad ez”. Hozzátette: „Aki ezzel szemben Kelemen Hunort támogatja, az lényegében Victor Pontára voksol. Az RMDSZ ugyanis eddig is a PSD jelöltjét támogatta a második fordulóban. Biztosan létezik már az aktuális titkos PSD-RMDSZ paktum, amelynek révén a második fordulóban majd a PSD-s Ponta támogatását fogja javasolni az RMDSZ.”

Nyilatkozat

Ugyancsak kedden nyilatkozatot is kiadott Tőkés László, amelyben Szilágyi Zsolt néppárti államfőjelölt mellett áll ki. Bírálja Kelemen Hunor RMDSZ-es államfőjelöltet, aki azt állította, hogy a választási verseny kevésbé mozgósítja az erdélyi magyarokat, mintha egyedül ő indulna a választáson. Tőkés felidézi, folyamatosan csökken az RMDSZ támogatottsága: „1996-ban 761 ezer szavazatot gyűjtött be az RMDSZ elnökjelöltje, 2000-ben 696 ezret, 2004-ben 533 ezret, 2009-ben pedig 384 ezret – ékes/éktelen bizonyságaképpen a párt folyamatos és meredek hitelvesztésének. Kik és hányan hisznek ma már annak az RMDSZ-nek, amely az idők folyamán rendre minden eszményét megtagadta, és valamennyi ígéretét megszegte – jelenleg pedig a posztkommunista hatalom részeseként fogadkozik a romániai titkosszolgálat által államellenes törekvésnek minősített magyar autonómia kivívása mellett?!” – áll a közleményben. Ezért Tőkés László szerint az erdélyi magyarság számára páratlan lehetőség nyílik arra, hogy „a hitelét eljátszott, Victor Pontával lepaktált, az autonómiát 25 éve elszabotáló RMDSZ jelöltje helyett Szilágyi Zsolt személyében támogassa az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjét”. Felkérte a Királyhágómelléki Református Egyházkerület gyülekezeteit, lelkészi és presbiteri karát, és híveit: most aláírásokkal támogassák az ügyet, majdan pedig szavazataikkal is.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!