ERDON Helyi hírek

2014.08.20. 13:15

Nemzeti hírügynökség képei

A Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban nyitották meg Magyar szemmel a világ- Képek a nemzeti hírügynökség kiadásaiban-című kiállítást.

A Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban nyitották meg Magyar szemmel a világ- Képek a nemzeti hírügynökség kiadásaiban-című kiállítást.

Călin Segerean, a Múzeum igazgatója, figyelemre méltó grafikus, megnyitó beszédében elmondta: A sajtófotó átlépte a dokumentációs eszköz szerepét, művészi alkotássá válva.

A kiállításon Balázs Attila, Beliczay László, Illyés Tibor valamint Mohai Balázs fotóiból láthatnak a tárlatlátogatók igényes válogatást.

Galambos István, az MTVA vezérigazgató- helyettese szerint a sajtófotó kiállítás különbözik az egyéb fénykép kiállításoktól, mivel nincs retus. A sajtófotó szekció alkotásai hazai és nemzetközi elismerésben is részesültek. Számtalan díjat szereztek. Fontosnak tartja saját értékeink megismerését. Nemcsak az erdélyi értékek magyarországi megismertetése, hanem a magyarországi értékek erdélyi megismertetése is fontos.

Dr. Gazsó L. Ferenc, az MTI vezérigazgatója bemutatta a fiatal fotósok munkáját. Az intézményben dolgozó fotoriporterek komoly nemzetközi tekintéllyel rendelkeznek. A világ nagy fotóügynökségei átveszik azokat a felvételeket, melyeket a fotósaik alkotnak.

Mohai Balázs Árvíz fotósorozatában a katasztrófa sújtotta elzárt települések lakóinak küzdelmét örökítette meg.

2013-ban Európa több országában árvíz következtében katasztrófa helyzet keletkezett. Mohai sorozata második helyezést ért el a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat képriport (sorozat) kategóriájában. A Highline fotósorozatban a 2013-as extrém sportolóknak Olaszországban megrendezett nemzetközi highline- találkozójának az eseményeit örökíti meg.

Balázs Attila Illegalitásban a dohány című fotósorozatát tekinthette meg a látogató, amely az ezzel kapcsolatos eseményeket rögzítette. A harmadik helyezést érte el a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat képriport kategóriában.

Beliczay László Szlava Ukrajini! fotósorozata a kijevi eseményekről tudósít. Hónapok óta tartó konfliktus legvéresebb napjának reggelén érkezett a Majdanra. Borzalmas látvány fogadta. Az ukrajnai eseményekről tudósított.

Erdélyi vonatkozású fotósorozata is van. Napfény- műterem Székelyudvarhelyen címmel készült fotói megörökítik az egyetlen fényképész műtermet, amely Európában még ilyen állapotban megőrződött. 1910-ben idős Kováts István alapította a „fényírdát”. Ma a dinasztia utolsó tagja, Kováts Árpád és felesége működteti. A digitális gépek mellett hagyományos síkfilmes kamerával is készítenek felvételeket. A másik erdélyi vonatkozású sorozata „A Kálnoky birtokok Székelyföldön” címmel jelentkezik. A Kálnoky család már a középkorban jelentős birtokokkal rendelkezett. 2000-től Kálnoky Tibor családjával Székelyföldön él. Vendéglátás céljából paraszt házakat újít fel.

Illyés Tibor „Szocsi - havon, jégen, levegőben” fotósorozata a Szocsi téli olimpiáról tudósít. Magyarországot 18 versenyző képviselte. Ezeknek a szerepléseit fényképezte Illyés Tibor. Reflektorfényben az erdélyi származású Miklós Edit, aki Magyarország színeiben indult. De fotózta a tízszeres orosz bajnokot, Jevgenyij Pljusenko műkorcsolyázót, aki a rövid program bemelegítése során megsérült, emiatt nem tudott részt venni a versenyen.

Az 5. Kolozsvári Magyar Napok egyik nagyon értékes, tartalmánál fogva is érdekes rendezvényével ismerkedhet meg a fotózást szerető közönség.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!