ERDON Helyi hírek

2014.08.25. 14:57

Modern röntgengépet avattak

Nagyvárad- Hétfőn dr. Gheorghe Carp igazgató jelenlétében korszerű röntgengépet avattak fel ünnepélyes keretek közt a Bihar Megyei Kórház radiológiai osztályán. Egyedinek számít Kelet-Európában.

Nagyvárad- Hétfőn dr. Gheorghe Carp igazgató jelenlétében korszerű röntgengépet avattak fel ünnepélyes keretek közt a Bihar Megyei Kórház radiológiai osztályán. Egyedinek számít Kelet-Európában.

Mobilitás, precizitás, kisebb sugárdózis- ezek a főbb jellemzői annak a korszerű röntgenberendezésnek, ami egyedinek számít Kelet-Európában (hozzánk legközelebb egy budapesti magánkórházban installáltak egy ilyent), és amelyet önerőből, illetve helyi költségvetési támogatással szerzett be a Bihar Megyei Kórház radiológiai osztálya, áfával együtt közel 1,5 millió lejért.

Konkrétabban egy digitális, Franciaországban 2014-ben a General Electrics által gyártott, kínai alkatrészeket is tartalmazó Discovery XR 656 típusú röntgenberendezésről van szó, mely napjainkban a legmodernebb a világon, mely ezen a piacon elérhető. Két nagyon érzékeny detektorral rendelkezik, egyik egy asztalon található, a másik pedig egy faliállványba van beépítve.

A teljes testről

A gép a teljes testről képes felvételeket készíteni, a lágy részekről és a csontokról egyaránt, és ezeket a felvételeket digitálisan lehet tárolni, illetve továbbítani a kórház informatikai rendszerének, ahol hosszú távra elraktározhatóak, valamint szükség esetén visszahívhatóak. Ugyanakkor különleges applikációk alkalmazására is lehetőség nyílik, például össze lehet rakni több felvételből egy fél testet- az alsó vagy a felső részt- és ez nagyon hasznos azoknak a betegeknek a szempontjából, akik valamilyen gerincferdülésben szenvednek vagy a lábaikkal van probléma. A befektetés jelentőségét növeli, hogy ebben a konfigurációban ez az első berendezés Romániában.

A helyes használatára az elkövetkezendő időszakban kiképzik a Megyei Kórház radiológiai osztályán dolgozó 7 orvost, 13 asszisztenst, illetve a rezidenseket is, a gép üzembe helyezésével pedig egy körülbelül két és fél évvel ezelőtt fogant ötlet vált valóra.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!