ERDON Helyi hírek

2014.08.18. 10:46

Megkezdődött a pótértettségi

Hétfőn délelőtt a kompetencia vizsgával országszerte megkezdődött az őszi pótérettségi időszak. Bihar megyében 2039 diák iratkozott be a pótérettségire.

Hétfőn délelőtt a kompetencia vizsgával országszerte megkezdődött az őszi pótérettségi időszak. Bihar megyében 2039 diák iratkozott be a pótérettségire.

Bihar megyében összesen hat vizsgaközpontban és három alközpontban szervezik meg a pótérettségit. A 2039 diák számára a pótérettségit Nagyváradon a Mihai Viteazul, a Traian Vuia és a Partenie Cosma iskolákban, valamint egy sonkolyosi, margittai és belényesi iskolákban szervezik. Egyébiránt a nagyváradi Ady Endre Líceumból negyvenöten iratkoztak be a pótérettségire (közülük harminchat diák az idén, kilenc pdig korábbi években végzett), a Lorántffy Zsuzsanna Gimnáziumból huszonöt diák pótérettségizik. Kéry Hajnal Bihar megyei tanfelügyelő-helyettes az Erdély Online-t arról tájékoztatta, hogy a vizsgaszesszió a nyelvi készségek szóbeli felmérésével kezdődik. A vizsgaközpontokban a magyar szakon végzett tanulók esetében ezt úgy oldják meg, hogy két dátumot jelöltek ki (augusztus 18-19.), és lehetnek ugyan átfedések, de a román és a magyar nyelvi kompetenciavizsgák egy-egy diák esetében különböző napokra kell essenek. Ezután a vizsgázók azt kell bizonyítsák, hogy jól beszélnek valamilyen idegen nyelven, majd augusztus 21-22-én a digitális tudásszintjüket mérik fel. Az írásbeli vizsgák augusztus 25-én kezdődnek, román nyelv és irodalommal. 26-án az anyanyelvi írásbeli következik, 27-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgy, 29-én pedig a választott. Az eredményeket szeptember 1-jén 12 óráig függesztik ki, és ugyanaznap 16 óráig lehet fellebbezni. A végleges eredményeket szeptember 4-én hirdetik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!