ERDON Helyi hírek

2014.07.18. 15:33

Szoborügy: tart a gyűjtés

Mindenkihez bekopognak, adományt kérve, akikhez régebben például a választási induláshoz szükséges támogató aláírásokért is bekopogtak: a Bihar megyei RMDSZ most a Szacsvay-szobor talapzatára gyűjt.

Mindenkihez bekopognak, adományt kérve, akikhez régebben például a választási induláshoz szükséges támogató aláírásokért is bekopogtak: a Bihar megyei RMDSZ most a Szacsvay-szobor talapzatára gyűjt.

Mintegy 61.000 lejt, azaz 15.000 eurónak megfelelő összeget akar összegyűjteni a Bihar megyei RMDSZ ezúttal. Mint azt már jeleztük, a nagyváradi, Ezredévi emléktéri (ma Libertății tér) Szacsvay Imre-szobor talapzatát akarják felújíttatni ebből, és ezt adományokból finanszíroznák. Ezért úgynevezett téglajegyeket bocsátottak ki, amelyek közül a legkisebb címletű 5 lejbe, a legnagyobb 500 lejbe kerül. A gyűjtés beindult, és ezzel kapcsolatban Szabó Ödön képviselő elmondta: időközben már beadták a felújítás engedélyezésére vonatkozó kérvényüket az önkormányzatnak. A szobor ugyanis önkormányzati tulajdonban van. Szerinte egyébként "A városházának kellene állnia a felújítást. De ha nem, akkor legalább átadja úgymond használatba az alkotást, ameddig a munka zajlik. Mi abban is benne lennénk, hogy teljesen nekünk adja a tulajdonjogot, vagy abban is, hogy betársuljon a költségekbe". Minden esetre jelenleg az tűnik valószínűnek, hogy az önkormányzat engedélyezi a munka elvégeztetését, de a tulajdonában marad a szobor és a talapzat is.

Körbekopogtatnak

A politikus jelezte: a két történelmi egyházzal is megegyezett, ezek logója is rajta van az adományért emlékbe kapható téglajegyeken, illetve a templomokban is népszerűsítik majd a lehetőséget.

A gyűjtést magán Váradon és vidéken is folytatják, főleg olyan módon, hogy házról házra járnak. Hozzátette: a megyei RMDSZ "első vonalába tartozók" már mind vettek téglajegyeket, az 500 lejes címletűekből. A gyűjtés augusztus végéig tart, de ha kell, újabb kört is szerveznek. Egyébként az RMDSZ mellé beszállt a Varadinum Alapítvány is, hogy amennyiben szükséges lesz, uniós pályázaton is próbáljanak még pénzt szerezni. Szabó szerint a munkálatok ideális esetben négy hónap alatt befejezhetők, de ha elhúzódnak, akkor fél évig, vagy akár egy évig is tarthatnak.

A Szacsvay-szobrot, Margó Ede alkotását 1907. március 15-én avatták fel. 1937. júniusában lebontották, majd a második bécsi döntést követően 1942-ben visszahelyezték. Az utóbbi években a március 15-i megemlékezések fő váradi helyszíne szokott lenni. A szobor maga egyébként jó állapotban van, csak a talapzat nem. Ez utóbbi romló állagára először Jakabffy László mérnök, műemlékvédelmi szakember hívta fel a figyelmet.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!