ERDON Helyi hírek

2014.07.26. 11:14

Pert vesztett a DNA Biró ellen

Biró Rozália pénteki sajtótájékoztatóján ismertette az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) által ellene indított per fejleményeit.

Biró Rozália pénteki sajtótájékoztatóján ismertette az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) által ellene indított per fejleményeit.

Mint ismeretes, arról az ügyről van szó, amelyben Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestereként átadta a Partium Alapítvány használatába a váradi Léda házat. Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) ebben az ügyben három vádpontot fogalmazott meg Biró Rozália ellen, mely vádiratot továbbította a DNA-nak. Az ANI álláspontja szerint a polgármesteri hivatalnak nem volt joga bérbe adni egy állami tulajdonban lévő ingatlant, továbbá az államot anyagi kár érte, mert a Partium alapítvány végül nem írta alá a bérbevételi szerződést, tehát nem használta az ingatlant, így értelemszerűen bérleti díjat sem fizetett az önkormányzatnak, az ANI szerint ebből származott anyagi kára az államnak. Harmadsorban pedig az ANI szerint Biró Rozália érdekkonfliktusba keveredett, ugyanis egyszerre volt Nagyvárad alpolgármestere és a Partium Alapítvány alapítója és vezetőséi tagja.

Biró Rozália emlékeztetett arra, hogy ő annak idején az ANI eljárását támadta meg a nagyváradi ítélőtáblán, ugyanis nehezményezte, hogy az ügyről először a sajtóból értesült. Az ítélőtábla azonban kimondta, hogy nem kompetens dönteni ebben a kérdésben. Ezt az ítéletet értelmezte a sajtó úgy, hogy Biró Rozália elvesztette a pert az ANI ellen. Az ügy tartalmi részét illetően azonban idén márciusban született ítélet arról, hogy az első két vádpontot ejtették, míg július 8-án a Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszék a harmadik vádpontot is ejtette. Az indoklás szerint 2006 februárjában, amikor Biró Rozália aláírta a bérbe adási dokumentumot, az érdekellentét még nem minősült bűncselekménynek, a Büntető Törvénykönyvet csak később módosították oly módon, hogy az érdekellentét bűncselekménnyé vált. És mivel a törvényt nem lehet visszamenőlegesen alkalmazni, ezért ő sem marasztalható el egy olyan cselekményért, ami annak idején nem minősült bűncselekmények, fejtette ki a politikus-asszony.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!