ERDON Helyi hírek

2014.07.10. 12:23

OBI elmegy, de érkezik JUMBO

Nagyvárad- Kivonul a romániai piacról, így a nagyváradi részlegét is megszünteti az OBI barkácsáruházlánc. Jön helyette a görög JUMBO játékkereskedés, mely már álláshirdetésekben jelzi szándékát.

Nagyvárad- Kivonul a romániai piacról, így a nagyváradi részlegét is megszünteti az OBI barkácsáruházlánc. Jön helyette a görög JUMBO játékkereskedés, mely már álláshirdetésekben jelzi szándékát.

Általában két esetben szoktak vásárlók tolongani egy bevásárlóközpont bejáratainál és pénztárainál: az első nyitáskor vagy pedig végkiárusítás esetén. Az OBI német barkácsáruházlánc váradi telephelyének esetében ez utóbbi forog fenn, ugyanis hat évvel a romániai piacra lépése után a társaság úgy döntött, kivonul az országból, mivel 2008-as indulása óta egyetlen évben sem sikerült nyereséget termelnie.

Összesen hét áruházat működtet Bukarestben, Piteşti-en, Ploieşti-en, Aradon és Nagyszebenben, és tavalyelőtt például a cég itteni leányvállalata 636 munkavállalót foglalkoztatva körülbelül 12 millió eurós veszteséget produkált. A felszámolás okán most, július 10-16. között ötven százalékos kedvezménnyel kínálják áruikat, bizonyára főleg ezzel magyarázható, hogy tegnap délelőtti ottjártunkor a különféle készletekkel roskadásig megrakott bevásárlókocsikat toló embereken kívül olyan ügyfeleket is láttunk, akik éppen egy kádat cipeltek magukkal.

Az utód nyereséges

Az OBI örökébe lépő, főként játékokat, illetve egyéb, gyermekeknek szánt termékeket, tanszereket, idényárukat, díszítőelemeket és lakberendezési cikkeket forgalmazó görög JUMBO 2013 októberében jelent meg Romániában, amikor Temesváron nyitotta meg első üzletét, egy 13 ezer négyzetméteres területen, egy volt Real hypermarket helyén. Az azóta eltelt hónapokban egy márciusi pénzügyi jelentés szerint 1,4 millió nettó profitot ért el úgy, hogy közben Bukarestben is megtelepedett. A tervei közt az elkövetkezendő egy évben három új üzletet avat Romániában, jelenleg 247 alkalmazottnak nyújt munkát, akik közül 136 állandó és 111 ideiglenes.

A tavalyi év végén ugyanakkor a Jumbo-hálózat 5.000 munkavállalóval 66 játékboltot működtetett Görögországban, Cipruson, Bulgáriában és Romániában. Emellett egy webáruháza is van, Macedóniában és Albániában pedig franchise alapon van jelen.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!