ERDON Helyi hírek

2014.07.13. 16:53

Nőtt a sikeresen érettségizők száma

Javult a Bihar megyei átmeneteli arány az óvásokat követően. Azok a magyar tagozaton végzett érettségizők, akik megóvták egy vagy több dolgozatukat, sok esetben jobb jegyet kaptak végül.

Javult a Bihar megyei átmeneteli arány az óvásokat követően. Azok a magyar tagozaton végzett érettségizők, akik megóvták egy vagy több dolgozatukat, sok esetben jobb jegyet kaptak végül.

Mint arról már beszámoltunk, a nagyváradi Ady Endre középiskolában létesült vizsgaközpontban érettségiztek a Szent László, a Lorántffy Zsuzsanna, valamint a borsi Tamási Áron iskola végzősei is. Az óvások utáni eredményeket, akárcsak a többi vizsgaközpontban, itt is pénteken dél körül függesztették ki, miután a tanfelügyelőség engedélyt kapott a minisztériumtól az eredmények közzétételére.

Vidámak voltak

Ottjártunkkor sok vidám arcot láttunk – mint megtudtuk, viszonylag sok esetben hozott pozitív változást az óvást. Többen ennek nyomán mentek át, másoknak nőt az átlaguk.

A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban nyolcról tízre nőtt a sikeresen érettségizők száma (ebből a tanintézetből 29-en érettségiztek), a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban végzett 29 érettségiző közül húszan mentek át (az óvások előtt számuk 15 volt), Az Ady Endre líceumban végzett 187 érettségiző közül pedig 139 vizsgázott sikeresen, az ő számuk hattal nőtt az óvások előttihez képest.

Adatok

A Bihar megyei Tanfelügyelőség által közzétett adatok szerint az átmeneteli arány az óvásokat követően 57,85%-ról 59,36%-ra nőtt. Az 1394 óvás közül 600-nak adtak helyet. A szóban forgó dolgozatok újrajavítása nyomán 1733-ról 1699-re csökkent azoknak a száma, akik ötösnél kisebb átlagot értek el, s 357-ről 315-re azoké, akik 5 és 5,99 között teljesítettek. 2922-ról 2999-re nőtt a sikeresen érettségizők száma. Ezen belül 781-ről 833-ra nőtt azoké, akik 6 és 6,99 közötti átlagot értek el, 886-ról 896-ra azoknak a száma, akiknek az átlaga 7 és 7,99 közötti lett. Öttel kevesebben lettek azok, akik 8 és 8,99 között teljesítettek, ugyanakkor 447-ről 467-re nőtt a 9 és 9,99 közötti átlagot elérők száma.

Igazolások

Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettestől megtudtuk: az óvások nyomán a 774 Bihar megyei, magyar tagozaton végzett érettségiző közül 386-nak sikerült átmennie, ezáltal a magyar tagozatosok átmeneteli aránya több mint egy százalékkal nőtt, azaz elérte a 49,87 százalékot.

Egyúttal azt is megtudtuk: hétfőtől az érettségizettek jelentkezhetnek igazolásokért annál a tanintétzetnél, ahol befejezték a középiskolát. Az okiratok az érettségi okleveleket helyettesítik, melyek információink szerint azért késnek, mert a tanügyminisztérium megszakította az együttműködést a Romdidac céggel, mely 1994-től az iskolai és egyetemi oklevelek kiállításának monopóliumával rendelkezett. Az igazolások egy évig érvényesek és amint a főtanfelügyelő helyettes elmondta, mindenütt elfogadják ezeket, Magyarországon is.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!