ERDON Helyi hírek

2014.07.01. 17:37

"Mert egy kis Szabadság(Feszt) mindenkinek jár"

Július 10. és 13. között tartják a margittai strandon a második SzabadságFeszt elnevezésű ifjúsági fesztivált, melynek kiemelt médiatámogatója az erdon.ro és a Bihari Napló. A részletekről a szervező VIDIFISZ elnökét, Bántó Norbertet kérdeztük.

Július 10. és 13. között tartják a margittai strandon a második SzabadságFeszt elnevezésű ifjúsági fesztivált, melynek kiemelt médiatámogatója az erdon.ro és a Bihari Napló. A részletekről a szervező VIDIFISZ elnökét, Bántó Norbertet kérdeztük.

Miért jött létre a SzabadságFeszt?

Amikor a VIDIFISZ 2004-ben jogilag is be lett jegyezve, egy nem hivatalos megegyezés született megyei szinten, mely szerint a MIDESZ továbbra is megszervezi majd a szabadidős programjait, a VIDIFISZ pedig főképp a kultúra, hagyományőrzés, környezetvédelem, vidékfejlesztés terén igyekszik majd programokat szervezni. Az elképzelés, hogy egy hasonló rendezvény megszervezésre kerüljön elég régi, mivel már 5 évvel ezelőtt volt arról szó a Bihar megyei Területi Ifjúsági Egyeztető Tanácsban, viszont az ötletet nem követték konkrét tettek. Amikor 2012-ben átvettük a VIDIFISZ vezetését több célt is megfogalmaztunk, melyek közül kiemelkedően fontosnak tartottuk egy „fapados” ifjúsági fesztivál megszervezését. Már évek óta érződött, hogy igény van egy ilyen típusú kezdeményezés elindítására. Eleinte egy olyan műhelytáborban gondolkodtunk, ahova minden tagszervezetünkből akárhány tag részt vehet, utána döntöttünk úgy, hogy megnyitjuk a kapukat és minden érdeklődő fiatalt „beengedünk”, hisz nem titkolt célunk az ifi szervezeteink tagságának bővítése és a "civilkedés" illetve az önkéntesség népszerűsítése a fiatalok körében. 2013 tavaszáig fapados fesztivál néven emlegettük a rendezvényt amikor is Szabó Ödön parlamenti képviselő úr javaslatára, közös megegyezés alapján Szabadság Fesztiválra kereszteltük el. Fontos szempont volt a koncepció kialakításában, hogy a térségben nincs egy hagyományos kiemelkedő ifjúsági fesztivál illetve az sem elhanyagolható szempont, hogy egy olcsó, megfizethető fesztivált találtunk ki, hogy azok a fiatalok is részt vegyenek akik nem szeretnének nagy összegeket elkölteni egy ilyen 4 napos fesztiválra.

Honnan, miből jött a név? Miért épp Szabadság Feszt?

Mivel az E.U.-s csatlakozás óta a csapból is az EU folyik, ezért arra gondoltunk, hogy egy kicsit más koncepciót adunk a rendezvénynek. Arra gondoltunk, hogy legyen egy kicsit amerikai, amiről még mindig nagyon sok embernek a szabad életérzés jut eszébe. Innen jött a függetlenség napja illetve a szabadság szobor mely a rendezvény logójának is központi eleme lett. Köztudott, hogy a fiatalok mindig is a szabadságra vágytak, illetve vágynak. Persze a Szabadság kifejezésnek több értelmezése is van, először is mint vakáció, másodszor a szabadság mint eszme, melyre a fiatalok folyamatosan vágynak. Gondolok itt az anyagi függetlenségre, a szülők döntéseitől való függetlenség és így tovább. A nyári szünidő első nagy rendezvénye ez, ahol minden fiatal kiengedheti a gőzt attól függetlenül, hogy az érettségin vagy a vizsgaidőszakon van túl.

Pontosan kik, illetve hogyan szervezik a rendezvényt?

Lényegében a fesztivál főszervezője a VIDIFISZ, melynek vezetősége már január óta nekilátott a szervezési munkálatoknak. Margitta önkormányzatával együtt szervezzük a fesztivált, melyet a Margittai Ifjak Köre vezetői és tagsága képviselnek. Az előkészületek nagy részét egy hét fős főszervezői stáb intézte, de ahhoz, hogy a helyszínen is minden gördülékenyen működjön egy 60 fős önkéntes csapattal fogunk dolgozni, melyet a tagszervezeteink önkéntes fiataljai alkotnak. Igyekeztünk a tavalyi hibáinkat kiküszöbölni és mindennek idejében nekilátni. A fellépőket és a programokat előzetes felmérések, illetve a fiatalok igényei szerint állítottuk össze. Azt szoktam mondani, hogy a rendezvény több mint egy városnap, de még nem érte el a közismert nagy könnyűzenei fesztiválok színvonalát. Persze ami késik, nem múlik...

Kiknek szól ez a fesztivál? Ki a célközönségetek?

Ahogy a fesztiválnak helyszínt adó Margittai Városi Strandot is két részre, úgy a célközönségünket is valójában két nagy csoportba oszthatjuk. Az úgynevezett benti rész, avagy a strand területére főképp olyan fiatalokat várunk, akik az egész hétvégét benn szeretnék tölteni, ahol kempingezési lehetőséget biztosítunk számukra. Itt délelőttönként előadásokon vehetnek részt, délutánonként pedig számos sport és ügyességi vetélkedőkön, játékokon mérhetik össze tudásukat. Az esti órákban kilátogathatnak a parkolóban lévő nagyszínpadhoz vagy akár a medencéből hallgathatják meg a helyi és a közismert fellépőket, ezt követően pedig, hajnalig tartó medence partikon szórakozhatnak. A másik célközönségünk a margittai családok, illetve a teljes észak bihari térség lakossága, akiket péntektől vasárnapig, késő délutántól éjfélig, változatos programokkal várunk a strand parkolójában lévő nagyszínpadhoz, többek között a foci VB utolsó két mérkőzését is közvetíteni fogjuk óriás kivetítőn. A három est folyamán helyi és közismert romániai illetve magyarországi énekesek és együttesek lépnek majd színpadra. Itt természetesen sörsátrak, vidámpark és egyéb szórakozási lehetőségek is várják majd a közönséget.

Elég egyedi a jegy illetve belépő politikátok. Hogy is van ez pontosan?

Alapvetően három fajta belépő létezik: 2, 15 illetve 60 lejes. Nyilván, minél drágább a belépő, annál több szolgáltatást kap a kedves vendég. Aki például csak a parkolóban lévő nagyszínpadhoz szeretne kilátogatni, annak a helyszínen két lejes belépőt kell vásárolnia, ami egy tombola is egyben. Ennek fődíja egy két személyre szóló 6 napos hajdúszoboszlói utazás, teljes ellátással, a háromcsillagos Hotel Korona felajánlásából. Ezen kívül többek között egész hétvégére szóló Forma 1-es belépőket is kisorsolunk a Magyar Nagydíjra.

Azoknak akik a benti szektorba, vagyis a strandra is be szeretne jutni, két lehetőségük van: válthatnak napi jegyet 15 lejért, amivel viszont csak este 9 óráig tartózkodhatnak a strandon, vagy 60 lejes egész hétvégés bérletet, amihez sátorozási- illetve éjszakai medence parti lehetőség is társul. Itt jegyezném meg, hogy július 4.-ig az egész hétvégés belépő 45 lejes kedvezményes áron váltható meg.

Miért épp ez az időpont és a helyszín?

A tavalyihoz hasonlóan, eredetileg a július 4.-éhez (Függetlenség Napja) legközelebb eső hétvégén szerettük volna megrendezni a fesztivált, viszont az előző évi tapasztalatok alapján arra döntöttünk, hogy egy héttel később szervezzük meg, hogy ne essen egybe az különböző vizsgaidőszakokkal. Gondolok itt az érettségire, egyetemi vizsgákra vagy államvizsgákra. A helyszínt még 2013 februárjában választottuk ki, ugyanis eredetileg több település is volt a pakliban. Végigjárva viszont a megye lehetséges helyszíneit, végül egyöntetűen a margittai városi strand mellett döntöttünk, hisz egyrészt a helyszín adottságai szinte tökéletesnek mondhatóak, másrészt pedig a strand tulajdonosa, vagyis az önkormányzat is teljes nyitottsággal fogadta a kezdeményezésünket.

Mint főszervező, mit emelnél ki a programok közül?

Bár a résztvevők számos szórakoztató programok közül választhatnak majd, én mégis a délelőtti előadásokat, képzéseket emelném ki. Ugyanis a szórakoztatás mellett fontosnak tartom a fiatalok életszemléletének alakítását, non formális nevelés által. Igyekszünk különböző témákkal illetve előadókkal felhívni a résztvevők figyelmét a térség fiataljait is érintő problémákra. E mellett az itthon maradásra és érvényesülésre, az önkéntességre és a tudatos karrier építésre szeretnénk biztatni őket.

Közép és hosszú távon mik a tervek?

A tavalyi évhez képest, idén szinte minden szempontból duplázunk: fellépők, programok, résztvevők és persze költségvetést is. Ezt a trendet szeretnénk folytatni középtávon is, nem titkolt célunk, hogy két-három éven belül már nem csak Bihar megye, hanem a Partium legnagyobb és legkedveltebb ifjúsági rendezvényévé nője ki magát a fesztivál, öt-hat éven belül pedig akár a nagy nemzetközi fesztiválokkal is felvegye a versenyt. Mivel a strandot körbevevő terület szintén a margittai önkormányzat tulajdonában van, ezért jó pár évig a rendezvény nem fogja kinőni a helyszínt, persze mindez csak akkor igaz, ha ebben az önkormányzat is partner lesz, mármint a strand területének bővítésére és fejlesztésére. Amin nem szeretnénk nagyon változtatni, az a fesztivál üzenete és fapados jellege, mert egy kis Szabadság(Feszt) mindenkinek jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!