ERDON Helyi hírek

2014.07.30. 12:42

Idén is lesz MASH-tábor

Immár tizenkilencedik alkalommal szervezik meg a MASH-tábort Pádison, a Glăvoi-völgyben augusztus 1–8. között. A szervezők sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

Immár tizenkilencedik alkalommal szervezik meg a MASH-tábort Pádison, a Glăvoi-völgyben augusztus 1–8. között. A szervezők sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

A SARTISS egyesület, a váradi SMURD, a Salvamont-Salvaspeo Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat, a Nagyváradi Állami Egyetem, valamint a Nagyváradi Orvostanhallgatók Egyesületének partnerségében és más intézmények támogatásával idén 19. alkalommal szervezik meg a MASH-tábort. Az ország minden részéből jelentkeztek a MASH-re, közülük 65 személyt választottak ki a szervezők, többségük orvostanhallgató, de vannak köztük sürgősségi orvosrezidensek is. A szerdai sajtótájékoztatón dr. Hadrian Borcea kifejtette, hogy a tábor résztvevői megtapasztalhatják a speciális esetekben történő mentést, megtanulhatják hogyan viselkedjenek egyes sürgősségi esetekben, mikor az infrastrukturális lehetőségek korlátozottak. A tábor célja továbbá, hogy kiszakítsa a fiatalokat a megszokott, kényelmes környezetükből, és minél élethűbb körülményt teremtsenek egy hegyi vagy barlangi balesethez, és ezek megoldásához. Ezen kívül a hegyi tájékozódásba is belekóstolhatnak, a hegyimentők segítségével, pedig a speciális felszereléseket és ezek használatát is megismerhetik. Kipróbálhatják magukat és a túrák során megismerhetik fizikai határaikat. Szintén a hegyimentők tartanak majd különböző mentési bemutatókat, továbbá a diákok is kipróbálhatják magukat egy-egy felszíni és barlangi mentésgyakorlat során.

Képzés

A sajtótájékoztató során felszólalt többek között dr. Mircea Șandor, a Nagyváradi Egyetem képviselője és Lucian Nistor, a Bihar megyei Salvamont-Salvaspeo hegyi és barlangi mentőszolgálat vezetője. Utóbbi elmondta, ahhoz, hogy valaki hegyimentő vagy sürgősségi mentő legyen, nem csak az orvoslást kell ismerje, hanem a hegyi tájékozódást, biztonságos mozgást veszélyes környezetben, technikai ismereteket is. Idén nagy hangsúlyt fektetnek az elsősegély ismeretek továbbadására is, a MASH-táborban felkészítenek egy kisebb csoportot, akik nem csak elsősegélyt fognak tudni nyújtani, hanem az ismereteket át tudják majd adni másoknak. Egy másik fontos dolog az együtt dolgozás, interoperabilitás fejlesztése, hogy a mentés során a különböző területről érkező specialisták tudják segíteni egymás munkáját és ne akadályozzák.

Elméleti oktatás

A gyakorlati ismeretek mellett lesz elméleti oktatás, e mellett kirándulások, csoportgyakorlatok és a tábor végén lesz egy verseny is, amely során a résztvevők mindazt kell majd felhasználják, amit ottlétük során tanultak. A szervezők végezetül hozzátették, hogy annak ellenére, hogy sok kérvényt kaptak ezzel kapcsolatban, nem fognak egy évben két MASH tábort szervezni, mert elsősorban a minőségre helyezik a hangsúlyt, és egy azon évben nem tudnának két magas színvonalú tábort megszervezni.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!