ERDON Helyi hírek

2014.07.30. 15:12

Hagyományőrző játszóház

Többéves hagyománya van a Pro Familiae Alapítvány által szervezett hagyományőrző kézműves foglalkozásoknak.

Többéves hagyománya van a Pro Familiae Alapítvány által szervezett hagyományőrző kézműves foglalkozásoknak.

Szerdán is különféle érdekes-hasznos tevékenység zajlott az alapítvány Tudor Vladimirescu utcai székhelyén. Mint más alkalmakkor, a résztvevő gyerekek csuhéból tanultak meg különféle dísztárgyakat készíteni, gyöngyöt fűztek, agyagoztak. Máskor kézimunkáznak, varrnak, népdalokat tanulnak. Havonta zajlik a hagyományőrző játszóház, rendszerint a hónap utolsó részében, tudtuk meg Jakabffy Emmától, az alapítvány vezetőjétől.

A tevékenységek sokszor ünnepekhez kapcsolódnak – például karácsony előtt a mézeskalács sütésen van a hangsúly, húsvétot megelőzően pedig a tojásfestés különböző formáival ismerkedhetnek meg a gyerekek. A foglalkozásokat népi mesterek, pedagógusok vezetik - a közös bennük, hogy hagyományos anyagokat használnak fel, s egyúttal népi szokásokat, játékokat is tanulnak. A tevékenységek az igények szerint vannak megszervezve és ingyenesek, de az alapítvány elfogad adományokat. Nemegyszer szülők és gyerekek együtt vesznek részt. „Ezeknek a foglalkzásokank közösségformáló, családi köteléket elmélyítő szerepük van, a célunk is ez” - mondta az alapítvány vezetője. Mint megtudtuk, a tevékenység támogatója a Communitas Alapítvány.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!