ERDON Helyi hírek

2014.07.06. 11:16

Érettségi: sokan próbáltak másolni

Közel húsz érettségizőt zártak ki a pénteki, utolsó próbáról, tudtuk meg. Ettől eltekintve rendben zajlott a megmérettetés. Az óvások előtti eredményeket hétfőn függesztik ki.

Közel húsz érettségizőt zártak ki a pénteki, utolsó próbáról, tudtuk meg. Ettől eltekintve rendben zajlott a megmérettetés. Az óvások előtti eredményeket hétfőn függesztik ki.

Tizennyolc érettségizőt zártak ki pénteken, tudatta Avram Nicolae Bihar megyei főtanfelügyelő. Tíz fiatalt a belényesi Ioan Ciordas iskolából, továbbá egy, illetve két érettségizőt a vaskohsziklási Avram Iancu iskolából, a belényesi Samuil Vulcan, a szalontai Teodor Neş, valamint a Gojdu, a Mihai Viteazul és a Traian Vuia iskolákból. A kizárt érettségizők száma így összesen 27, s mivel többségüket másoláson kapták rajta, esetükben a súlyosabb büntetés lép életbe, azaz legközelebb csak a jövő őszi érettségire jelentkezhetnek, tudtuk meg a főtanfelügyelőtől.

Sokféle tétel

Amúgy a pénteki próba fennakadások nélkül zajlott Bihar megyében, azonban – mivel ezúttal sokféle tantárgyból vizsgáztak a diákok, a tételek sokszorosítása több időt vett igénybe, mint a korábbi alkalmakkor.

Az Ady Endre középiskolában alakult vizsgaközpontban tizenegyféle tételből zajlott megmérettetés, a legtöbben földrajzból vizsgáztak, de ezen kívül kétféle informatikából (Pascal és C++), pszichológiából, szociológiából, szerves, illetve szervetlen kémiából, fizikából és kétféle biológiából zajlott megmérettetés. A kérdésre, hogy mennyire volt nehéz a szak szerinti választott tantárgyból írt próba, a földrajzosok például eltérő válaszokat adtak – volt, aki kifejezetten könnyűnek és volt, aki meg kimondottan nehéznek találta a tételeket. A szociológia nehéz volt egyesek szerint, szervetlen kémiából közepesen nehéz feladatokat kaptak, illetve több érettségiző is arról számolt be, hogy az egyik Pascal informatika tétel egyik alpontja érthetetlenül volt megfogalmazva.

Zöld kóla

A pénteki nap sajátossága volt, hogy az Ady líceum előtt egy szakiskola, valamint két váradi felsőoktatási intézet képviselői osztogattak szórólapokat a vizsgáról kijövőknek. A Partiumi Keresztény Egyetem egy érdekes reklámfogással élt: a tanintézet képviselői speciálisan „öltöztetett” dobozos kólákkal kínálták az érettségizőket, ezeken többek között egy kód is szerepelt, mellyel az okostelefonokkal egyenesen a tanintézet honlapjára lehetett jutni. Egyúttal el is beszélgettek a fiatalokkal a tanintézet által nyújtott továbbtanulási lehetőségekről.

Az érettségi eredményeit hétfőn 12 óráig függesztik ki, óvásokat pedig 16 óráig lehet benyújtani. A végső eredményeket július 11-én teszik közzé.

Országos adatok

Vasárnap délig a minisztérium központosította az érettségin elért eredmények 97,19%-át, ezek alapján az országos átmeneteli arány 58,99%, azaz három százalékkal meghaladja a tavalyit. A legmagasabb átmeneteli arányt a nem roman tagozaton végzettek által írt anyanyelvi vizsgánál regisztrálták - itt az érettségizők 94,4%-a ért el legalább ötöst - ezt követi a szak szerinti választott tantárgy  (itt 80,16% az átmeneteli arány), a román nyelv és irodalom 78,9%-kal és a szak szerinti kötelező tantárgy, ahol az átmeneteli arány 77,72%. A 161 682 feliratkozott közül 10 361 fiatal hiányzott, 273 érettségizőt pedig kizártak, mivel másolt, vagy másolni szándékozott.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!