ERDON Helyi hírek

2014.07.29. 15:20

A múzeum szabadulna a termáltótól

A Körösvidéki Múzeum felbontaná a Környezetvédelmi Minisztériummal a püspökfürdői termáltó és környéke felügyeletére kötött megegyezést.

A Körösvidéki Múzeum felbontaná a Környezetvédelmi Minisztériummal a püspökfürdői termáltó és környéke felügyeletére kötött megegyezést.

Az erre vonatkozó kérelmet már a múlt hónapban elküldte a Körösvidéki Múzeum a szaktárcának, tudtuk meg Adrian Gagiutól, az intézmény múzeuográfusától, aki többek között a püspökfürdői termáltó endemikus fajainak – a bordás homorcsa csigafajnak és a Racovita-kele halfajnak - a megmentésén fáradozik. Mint mondta, a minisztériummal között megegyezés jövő év júliusában amúgy is lejár, de mivel saját megítélésük szerint a Körösvidéki Múzeum nem tudja biztosítani a természetvédelmi övezet megfelelő felügyeletét, ezért kérte a szaktárcát, hogy egyezzen bele az egyezmény idő előtti felbontásába. Gagiu kifejtette: a temálvíztől függ a Nagyvárad-Püspökfürdő-Félixfürdő ökoszisztéma fennmaradása, és a püspökfürdői természetvédelmi övezet a termálvíz túlzott mértékű kiaknázása miatt került veszélybe. Mivel pedig a múzeum csak a felszíni bioszféráért felel, de nincs semmiféle beleszólása abba, hogy mennyi termálvizet termeljenek ki onnan, mert annak felügyelete és szabályozása más intézmények hatáskörébe esik, ezért a múzeum nem tudja garantálni a felügyeleti megegyezésben vállalat kötelezettségeit, melyek az ottani bioszféra megőrzésére vonatkoznak. A múzeum bízik abban, hogy a minisztérium elfogadja érveit és beleegyezik az egyezmény felmondásába, legrosszabb esetben kivárják, míg hatályát veszti az egyezmény.

Fajmentés

Apüspökfürdői termáltó 2011 óta kezdett el látványosan apadni, mondja Adrian Gagiu múzeográfus, és azóta csak súlyosbodott is a helyzet, ugyanis míg 2012 és 2013 nyarán a tavacska vízszintje úgy ahogy helyreállt, az idén nyáron viszont gyakorlatilag már eltűnt a vegetáció a tóból, ami már nem is tó, hanem egy kis sáros pocsolya. A tó vize a szokásos vízmennyiség öt százalékára zsugorodott össze, és ilyen körülmények között az ökoszisztéma nem működhet, fejtette ki Gagiu. Hozzátette, hogy ilyen körülmények között közép- és hosszútávon gyakorlatilag kizárt a hévízi tündérrózsa, a Racovita kele és a bordás homorcsa fennmaradása. „Gyakorlatilag ott egy ökológiai katasztrófáról beszélünk” - fogalmazott Gagiu, aki emlékeztetett arra, hogy a Körösvidéki Múzeum a galaci természettudományi múzeummal és a a gödöllői Szent István egyetemmel közösen Mohamed bin Zayed arab sejk alapítványának támogatásával igyekszik megmenteni a Racovita kele halfajt és a bordás homorcsa csigafajtúgy, hogy mesterséges körülmények között tartják ennek a két fajnak a példányait.

Tehetetlenek

Gagiu hangsúlyozta, hogy a múzeum nem azért nyújtotta be kérelmét a minisztériumhoz, mert el akar szaladni a felelősség elől, hanem azért, mert nem akar tovább szélmalom harcot vívni. Gagiu elpanaszolta, hogy a múzeum mellett egy sor más intézménynek is vannak feladatkörei a termáltó megóvása érdekében, melyek azonban nem nyújtanak segédkezet a múzeumnak ennek a feladatnak az ellátásában. A szakember véleménye szerint ebben a kérdésben a legnagyobb probléma az, hogy nem tudni pontosan, mekkora a termálvíz-fogyasztás, ráadásul ezt az adatot a termálvizek felügyeletével megbízott Országos Ásványkincs Hatóság (ANRM) titokban is tartja. Az sem segíti elő a helyzetet, hogy a termáltó apadásának nyilvánvalóvá válása után is több kútfúrási engedélyt adott termálvíz kitermelésre a környezetvédelmi ügynökség, magyarázta Gagiu.

Még mindig van remény

Arra a kérdésünkre, hogy mi jelentené az optimális megoldást a termáltó és a környezetvédelmi övezet megmentésére, Gagiu azt felelte, hogy legelsősorban pontosan ismerni kellene azt, hogy mekkora a termálvíz-fogyasztást, ezek után pedig korlátozni kellene azt. Más szakemberek véleményét idézve kijelentette, hogy a termálvizet elsősorban gyógyászati célra kellene felhasználni, és csak a termálvíz tartalékok nagyságának függvényében lehetne fogyasztásra, fűtésre, szabadidős célokra fordítani. Mint mondta, még megmenthető lenne a termáltó, sőt, ismét optimális életér alakulhatna ki az ott honos fajok számára, ha minden kompetens intézmény megtenne mindent a termáltó megmentése érdekében.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!