ERDON Helyi hírek

2014.06.06. 11:27

Kampányt és szavazást szimuláltak adys fiatalok

Nagyvárad- Csütörtökön egy országos projekt keretében, a Konrad Adenauer Alapítvány támogatásával a Pro Demokrácia Egyesület váradi szervezete választási szimulációt rendezett adys fiatalok számára.

Nagyvárad- Csütörtökön egy országos projekt keretében, a Konrad Adenauer Alapítvány támogatásával a Pro Demokrácia Egyesület váradi szervezete választási szimulációt rendezett adys fiatalok számára.

A csütörtök délután az Ady Endre Emlékmúzeum előtt lebonyolított eseménnyel kapcsolatban Simon Adrián, a Pro Demokrácia Egyesület váradi szervezetének elnöke az erdély Online-nak elmondta: a Konrad Adenauer Alapítvány támogatásával zajlik egy országos projekt, melyet tulajdonképpen az európai parlamenti választásokat megelőzően kellett volna megrendezni. Így sincs azonban semmi gond, a lényeg, hogy az életükben először szavazó fiatalokat bátorítsák arra: éljenek ezen állampolgári jogukkal, illetve legyenek a közélet aktív szereplői. Helyi szinten is ez lenne a legfontosabb, vagyis hogy az ifjú felnőttek kezdeményezzenek, civilként érdeklődjenek a politika iránt, ennek pedig egyik legkönnyebb módja a szavazás. Úgy fogalmazott: nem lehet tudni, a megjelent fiatalok közül néhány év múlva hányan lépnek politikai pályára, szerveznek önkéntesként tüntetéseket vagy civil megmozdulásokat, fontos azonban, hogy kialakuljon bennük az efféle érdeklődés, tudjanak róla, hogy ilyen típusú lehetőségek is a rendelkezésükre állnak, s akarjanak is élni ezekkel.

Kampánybeszédek

A szimuláción az Ady Endre Középiskola tizenegyedikes diákjai vettek részt, Domján Katalin tanárnő vezetésével. Hárman közülük mondtak kampánybeszédeket: Kolozsvári Csongor a XI. C. osztályból, illetve Kovács Balázs és Bartha Judit a XI. D-ből, majd az egybegyűltek felmentek a Prefektúra dísztermébe, ahol titkosan szavaztak a három jelölre. Volt urna és szabályos szavazólap, illetve pecsét is, ahogy élesben is szokás.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!