ERDON Helyi hírek

2014.06.09. 10:19

Felütheti a fejét a kór

A poliovírus terjedésének meggátolását közegészségügyi sürgősségnek nyilvánították, Románia a legveszélyeztetettebb országok közé tartozik, hangzott el a DSP pénteki sajtótájékoztatóján.

A poliovírus terjedésének meggátolását közegészségügyi sürgősségnek nyilvánították, Románia a legveszélyeztetettebb országok közé tartozik, hangzott el a DSP pénteki sajtótájékoztatóján.

Nemzetközi közegészségügyi sürgősségnek nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet (VHO) május elején a gyermekbénulást okozó poliovírus terjedésének meggátolását, hangzott el a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) sajtótájékoztatóján. A tájékoztatásban, melyet Zoie Bitea aligazgató olvasott fel, többek között az áll, hogy Ukrajna, Bosznia és Grúzia mellett Románia is a térség legveszélyeztetettebb országai közé tartozik.

Esetek

Mint megtudtuk, Szíriában, ahol a fegyveres konfliktusok miatt az oltási kampányokat egy ideje elhanyagolják, tavaly 26 gyermekbénulásos esetet regisztráltak. A vírust később Bulgáriában is azonosították három szíriai menekültnél.

Romániában ugyan 1992 óta nem voltak megbetegedések, azonban Ilfov megyében, a szennyvízben nemrég kimutatták a gyermekbénulást okozó vírust. Ezenkívül az oltási kampányokban való gyenge részvétel is gondot jelent. A lefedettség évek óta csökken, 2011 óta nem éri el a még elfogadott 95% -ot, jelenleg pedig az arány mindössze 92,5%.

Visszautasítják

Amint a DSP munkatársai elmondták, a tapasztalat az, hogy internetről származó információkra hagyatkozva sok szülő visszautasítja gyermeke beoltását. A háziorvosok sokszor túl könnyen veszik ezt, nem szánnak elegendő időt arra, hogy elbeszélgessenek a szülőkkel. Ráadásul sok szakmabeli sincs teljesen tisztában azzal, hogy az inaktív vírusokat tartalmazó oltóanyag jóval kevesebb esetben okoz mellékhatást, mint az évekkel ezelőtti, szájon át szedhető csepp, mely legyengített vírusokat tartalmazott. „Fontos, hogy a szülők megértsék, hogy az oltás kötelező, a jelenlegi törvénykezés értelmében a gyereket em fogadhatják be a közösségekbe, ha nincs beoltva” – mondta Daniela Rahotă, az intézmény igazgatója.

Járvány

Az oltóanyag nem hiányzik. A gyermekeknek egyéves korukig négy oltást kell kapniuk, ha valamiért ez nem történik meg, kétéves korukig kell behozniuk a mulasztást.

1988-ban naponta ezer megbetegedés történt a poliovírussal világszerte. Az időközben bevezetett oltási akciók következtében 21 év leteltével, azaz 2009-ben már egy teljes év alatt regisztráltak ezer megbetegedést. 2010-ben Tadzsikisztánban poliojárvány volt több mint 460 megbetegedéssel, Izraelben pedig 2013-ban kimutatták a poliovírust az arabok lakta területekről származó szennyvízben. Tavaly Szomáliában csaknem kétszáz megbetegedés történt, a világszerte regisztrált megbetegedések száma pedig 416 volt.

Romániában 1992 óta nem fordult elő gyermekbénulás, Bihar megyében pedig 1988-ban volt az utolsó ilyen eset.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!