ERDON Helyi hírek

2014.06.15. 20:51

Egy homofób fesztivál kellékei

A szexuális mássághoz való viszonyunkat mutatja be szatirikus módon a Rossz Színek – a Homofób Fesztivál című kiállítás, mely a Visual Kontakt egyesület Fő utcai galériájában nyílt meg.

A szexuális mássághoz való viszonyunkat mutatja be szatirikus módon a Rossz Színek – a Homofób Fesztivál című kiállítás, mely a Visual Kontakt egyesület Fő utcai galériájában nyílt meg.

A péntek este megnyitott tárlat gazdag, különös látványelemeket sem nélkülöző anyagot mutatott be. Rögtön a bejáratnál feltűnt a puha, fehér szőrme, mely a padlót borította, beljebb egy heteroszexuális pár életnagyságú szobra volt látható, melynek két tagja maszkkal az arcán és felfegyverkezve ölelkezett.

Kettősségeink

A fehér szőrme az intimitást jelenti, amelyet viszont lábbal taposunk, a szoborpáros pedig a „homofóbia szatirikus emlékműve”, mely - amint dr. Olimpia Bera kurátortól megtudtuk –az, „ősi szokásainkat, román identitásunkat vérrel és becsülettel kell megvédenünk” jellegű hozzáállást jelképezi. Az emlékmű körül – mintegy élő célpontokként - speciális jelmezeket viselő fiatalemberek vegyültek a tömegbe. Ők is az installáció részét alkották: ruhájuk elölről nézve elegáns viselet volt, hátulról pedig homoszexuális jelmezek formáját öltötte. Az ő jelenlétük egyebek mellett kettősségeinkre mutatott rá: arra, hogy van egy identitásunk, melyet a társadalom felé mutatunk, de mögötte rejlik egy másik is.

Metafora

Az egyik belső teremben lévő installáció egy, a szürke különböző árnyalataiból megalkotott szivárvány volt. A szivárvány a homoszexuálisok zászlaján szerepel, s az, hogy itt színeit vesztette, a semleges hozzáállást jelképezte, de egyben a homofóbia metaforájává is lényegült: mivel képtelenek vagyunk elfogadni - cenzúrázni, semlegesíteni akarjuk a jelenséget. „Ez a tárlat nem egy állásfoglalás. Csupán bemutatjuk a kelet-európai hozzáállást az szexuális másság jelenségéhez” – szögezte le dr. Olimpia Bera.

Terek, fények

A tárlat részét képezte az a film is, mely Gabriel Miloiáról, a Visual Kontakt Egyesület elnökéről készült, aki egy teszt kérdéseire válaszolt, illetve a „homométer” is: egy olyan pszichológiai teszt, melyet a magát szexológusként bemutató Lucian Rad végzett el a jelentkezőkkel, s mely többek között azt volt hivatott kimutatni, hogy ki hogyan viszonyul a homoszexualitáshoz.

De egyéb érdekességekkel is kecsegtetett a tárlat: egy csaknem egy méter vastag, színes fémszálakból álló függönnyel, melyen túl azok, akiknek sikerült átvergődniük a fémszáltengeren, egy új, különlegesen megvilágított térben találták magukat. Itt többek között a „homofób szótárt” szemlélhették meg, mely stílszerűen egy mosdó falára volt felírva, illetve további, homofóbiáról szóló alkotásokat, melyek nagy része egy korábbi kiállítás anyagát képezte. A szótár homoszexuális elemeket magukban hordozó káromkodások, helyi mondások gyűjteménye, a hozzájuk csatolt humoros magyarázatokkal egyetemben.

Szintén a tárlathoz tartozott Andrei Ciurdărescu installációja, mely egymás mellé helyezte Conchita Wurstot, valamint Teodat szerzetest, két felvételen. Előbbi sminktechnikákat mutatott be, míg utóbbi egy sor aktuális témáról fejtette ki véleményét, többek között a homoszexualitásról is, az egyház álláspontja szerint.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!