ERDON Helyi hírek

2014.05.12. 13:27

Verseny, kiemelkedő eredményekkel

Harmadik alkalommal zajlott ezen a hétvégén Nagyváradon a Csillagszerző Metamatikaverseny országos döntője. Nagyon jó eredmények születtek, senki nem távozott díj nélkül.

Harmadik alkalommal zajlott ezen a hétvégén Nagyváradon a Csillagszerző Metamatikaverseny országos döntője. Nagyon jó eredmények születtek, senki nem távozott díj nélkül.

A Mihai Eminescu főgimnáziumban zajló péntek délutáni megnyitó során Biró Rozália szenátor, Cseke Attila parlamenti képviselő, dr. Debrenti Edith, a Partiumi Kersztény Egyetem matematika tanára, a versenybizottság elnöke, valamint Kéry Hajnal tanfelügyelő helyettes, a versenybizottság ügyvezető elnöke szólt az egybegyűltekhez, majd a résztvevő diákok léptek fel: szavaltak, táncoltak, zongoráztak. Fellépett a kolozsvári Garfield Adrienn is, a tavalyi verseny győztese, aki az idén is nagyon jól teljesített.

A tulajdonképpeni verseny szombaton zajlott, a nagyváradi Szacsvay Imre általános iskolában, ezt követően Várad nevezetességeit tekintették meg a résztvevők. Az ünnepélyes díjkiosztásra vasárnap délelőtt került sor, a nagyváradi Szacsvay iskola tornatermében. Egyetlen diák sem távozott üres kézzel, de tanáraik is kaptak oklevelet, a legjobban teljesítő diákok pedig minisztériumi oklevelet is kaptak.

Hat szakasz

Amint Hodgyai Edit matematikatanár, a verseny koordinátora záróbeszédében elmondta, főleg a hetedikesek teljesítettek nagyon jól, ebben a kategóriában több kiváló eredmény is született. A legkiemelkedőbben Salánki Miklós, a nagyváradi Ady Endre középiskola hetedik osztályos tanulója teljesített, aki száz százalékban megoldotta a feladatokat.

A verseny a micskei Miskolczi Károly általános iskola szervezésében zajlik, tudtuk meg Hodgyai Edittől. A levelező forduló októberben kezdődik el, ezt további négy forduló, majd az országos szakasz követte. A feladatokat három matematikatanár írta, a fő szempont az volt, hogy a diákok matematikai gondolkodását fejlesszék, építsék. A Nagyváradon zajló országos fordulón 73 diák vett részt 13 megyéből, valamint Hajdú-Biharból – úgy tűnik, minden évben többen és többen kapcsolódnak be. A verseny támogatója volt Biró Rozália szenátor, Cseke Attila képviselő, az Europrint nyomda, a Communitas alapítvány, a Berettyószéplaki szakképző líceum, a micskei Miskolczi Károly általános iskola pedagógus közössége, valamint főként a Megyei Tanács RMDSZ-frakciója, illetve Szabó Ödön parlamenti képviselő.

Megtanulnak gondolkodni

„Azt tapasztaltam, hogy a diákok jól gondolkodnak, de nehezen írják le a gondolataikat. Ezek a logikai feladatok felkészítik őket a tesztekre, felvételikre, de túl ezen, a különböző élethelyzetekre is, hiszen amint tapasztaltam, az a gyerek, aki megtanul gondolkodni, annak a tanulás is könnyebb az elkövetkezendőkben, helyzetmegoldási készsége is javul. Ezért tartottam fontosnak megszervezni a verseny” - válaszolt kérdésünkre Hodgyai Edit.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!