ERDON Helyi hírek

2014.05.19. 12:52

Varnus Xaver orgonaművész Nagyváradon

Varnus Xavér orgonaművész adott koncertet a nagyvárad-olaszi református templomban május 16-án, pénteken a XXIII. Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében.

Varnus Xavér orgonaművész adott koncertet a nagyvárad-olaszi református templomban május 16-án, pénteken a XXIII. Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében.

Zsúfolásig megteltek a várad-olaszi református templom padsorai péntek délután Varnus Xavér nemzetközileg elismert művész orgonakoncertjén, amely előtt Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke tartott áhítatot. A koncerten több Bach mű csendült fel – köztük a nagy népszerűségnek örvendő d-moll Toccata és Fúga (BWV 565) és az Air tétel a III. D-dúr szvitből Albinoni Adagiója, valamint Antalffy-Zsíross Dezső (1885–1945) magyar orgonaművész, zeneszerző két műve, a Faunok tánca és a Madrigal, záróműként pedig a Himnusz.

Bach Isten hangja

A Nagyváradon harmadszor, az olaszi templomban másodszor koncertező művész a felcsendülő művek között néhány gondolatot osztott meg Bachról és a zene iránti elkötelezettségéről, Antalffy-Zsíross Dezső életéről és munkásságáról, valamint a templom orgonájáról, melyet egy idős angol hölgyhöz hasonlított. „Bachot fogok játszani, mert ehhez az orgonához az illik a legjobban, mert Bach a legnagyobb, valóban Isten hangja. De miközben ő isteni hang volt, megtanított egy nagyon nagy igazságra mindannyiunkat. Életének utolsó huszonhét évét Lipcsében töltötte, ahol a legmagasabb rendű emberi zenét komponálta, annak ellenére, hogy munkaadói nem ezt várták tőle, a gyülekezet pedig közömbös maradt ezek iránt a művek iránt. Az évek alatt nem hajolt meg a közösség akaratának, és úgy döntött, hogy őket emeli Istenhez közelebb a zenéje által. Bach ebben adott fantasztikus példát, hogy a tisztességgel elvégzett munkának az erkölcsi értéke felbecsülhetetlen” – részletezte Varnus Xavér.

Antalffy-Zsíross művek

Az orgonaművész augusztus 23-án Bach sírja fölött a lipcsei Tamás templomban koncertezik: „Ennél nagyobb megtiszteltetés zenészt nem érhet, mert úgy gondolom, hogy Bach porladó csontjaiban még mindig több élet van, mint a teljes pop világ összes muzsikájában együttvéve”. Varnus Xavér azt is elmesélte a közönségnek, hogyan ismerkedett meg Antalffy-Zsíross Dezső műveivel, és hogyan vált szívügyévé ezen művek összegyűjtése. Antalffy Zsíros Dezső a századforduló talán legnagyobb orgonaművésze, csodálatos virtuóz, a Budapesti Zeneakadémia legelső orgonaprofesszora volt. 1914-ben ő tervezte a Marosvásárhelyi Kultúrpalota mai napig álló nagy koncertorgonáját. 1921-ben hagyta el Magyarországot, Amerikában egyike lett a világ leghíresebb orgonistáinak. A New Yorki Filharmonikusok szólistája és a legendás Radio City Music Hall orgonistája lett.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!