ERDON Helyi hírek

2014.05.12. 12:07

Népi mesterek és gyerekek

A hétfő reggeli, barátságtalan idő dacára mintegy tíz mester mégis eljött a Népi Mesterek találkozójára, melyet a Pro Familiae alapítvány szervezett immár 16.alkalommal, a Kanonok soron.

A hétfő reggeli, barátságtalan idő dacára mintegy tíz mester mégis eljött a Népi Mesterek találkozójára, melyet a Pro Familiae alapítvány szervezett immár 16.alkalommal, a Kanonok soron.

Bár úgy tűnt, hogy az eső miatt kevesen fognak ellátogatni a Festum Varadinum keretében zajló rendezvényre, már a reggeli órákban is jöttek szervezett gyerekcsoportok, s később, miután kisütött a nap, további csoportok is érkeztek. Jakabffy Emma, a Pro Familiae Alapítvány vezetője elmondta: Bihar megyéből, Aradról és Hajdú-Biharból egyaránt jöttek népi mesterek, s újdonságként – mivel a rendezvény az egészséges, természetes eledeleket is népszerűsíti, - csigakészítők is részt vettek, akik bevezették az érdeklődő gyerekeket a házi száraztészta készítésének rejtelmeibe.

Nádudvarról és Zerindről mézeskalács készítők jöttek, illetve Zerindről háziszőttes készítő és üvegfestő is érkezett. Voltmég ezenkívül rtojásfestő, Váradról, gyöngyfűző, szintén Váradról és csuhézó, aki a berettyóujfalui Bihari Népművészeti Egyesület tagja.

A gyerekek a zerindi Szénási Ferenc jóvoltából pédául elleshették, hogyan kell cukormázzal díszíteni a mézeskalácsból készült virágot és szívecskét, egy másik standnál csuhérózsákat tanultak meg készíteni, a nagyváradi Szabó Mária jóvoltából pedig a gyöngyfűzés technikáit gyakorolhatták. Tombola is volt, mellyel a Pro Familiae Alapítvány Apáról fiúra nevű kerámia szakkörén született munkákból vihettek haza a nyertesek. Az olaszi gyülekezet néhány hölgytagja segítségével pedig a gyerekek tésztát nyújtani és formázni tanulgattak.

„Fontosnak találjuk, hogy az ősi hagyományokat megismertessük és megszerettessük a gyerekekkel, s lehetőleg olyan fiatalokat is találjunk, akik folytatni szeretnék ezeket a hagyományokat.” - mondta Jakabffy Emma.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!