ERDON Helyi hírek

2014.05.21. 15:26

Megelőzhetjük a szénanáthát

Mivel virágzanak a fűfélék, akik a pollenre allergiásak, tapasztalhatják magukon a specifikus tüneteket. Dr. Ellenes Jakabffy Zoltán gyermekgyógyász allergológust kérdeztük.

Mivel virágzanak a fűfélék, akik a pollenre allergiásak, tapasztalhatják magukon a specifikus tüneteket. Dr. Ellenes Jakabffy Zoltán gyermekgyógyász allergológust kérdeztük.

Nagyváradon egyelőre nem beszélhetünk az esetek számának ugrásszerű növekedésről, legalábbis a gyermekek között, mondta dr. Ellenes Jakabffy Zoltán. Mint megtudtuk, az, hogy kinél milyen erősségűek a tünetek, személytől függ, de jellemző, hogy a pollenallergiában szenvedő embernek csorog az orra, folyik a könnye, tüsszög, mintha csak náthás lenne. Talán csak a szem és az orr viszketése az, ami megkülönbözteti az allergiát a meghűléstől. Illetve ha a nátha nem akar elmúlni hetek múlva sem és a náthaellenes gyógyszerek hatására nemhogy szűnnének, de súlyosbodnak a tünetek, az is utalhat arra, hogy allergia áll a háttérben, tudtuk meg az allergológus szakorvostól.

Pollenjelentés

Bár a szénanátha a zavaró, de nem súlyos allergiák közé tartozik, ha valaki ennek a tüneteit tapasztalja saját magán, mindenképp forduljon szakorvoshoz, ugyanis az allergológus feladata az, hogy diagnosztizálja és beállítsa a megfelelő gyógyszeres kezelést. Semmiképp ne kezdjük el önmagunkat orvosolni, tette hozzá dr. Ellenes Jakabffy Zoltán, már csak azért sem, mert az allergiaellenes gyógyszereknek mellékhatásaik lehetnek. Aki pedig tudja magáról, hogy pollenérzékeny, figyelje a pollenjelentést. Romániában ugyan nincs, de a debreceni jelentés adatai nagyjából megegyeznek a váradi helyzettel. A táblázatokat számítógépen lehet kikeresni és ha azon tüneteket okozó mennyiségek szerepelnek, helyes elkezdeni a kezelést, még ha nem is észleljük még magunkon a tüneteket. Egyébként nem ritka, hogy az, aki az egyik pázsitfű félére érzékeny, a többire is allergiás tünetekkel reagál.

Teendők

Bár nem küszöbölhetjük ki teljesen az allergiát kiváltó tényezőket, azért pár dolgot tehetünk azért, hogy javuljon a helyzetünk. Fontos, hogy az allergiában szenvedők kerüljék a dohányzást (a passzív dohányzást is), illetve ne fogyasszanak epret, paradicsomot, banánt, illetve kerüljék a kávét és a teát is. Ezek hatására ugyanis a szervezetben megnövekedik a hisztaminok szintje, ennek hatására pedig súlyosbodhatnak a tünetek. Egyéb jó tanácsok: amikor hazaérünk, öltözzünk át és zuhanyozzunk, ne szárítsuk a ruháinkat a szabadban, ha kocsiban utazunk, ne engedjük le az ablakot, inkább keringessük a levegőt és rendszeresen ellenőrizzük a gépkocsi pollenszűrőit. Tartsuk csukva az ablakot, illetve amennyiben megtehetjük, ne napközben menjünk ki a szabadba, ugyanis akkor a legnagyobb a pollenkoncentráció.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!