ERDON Helyi hírek

2014.05.29. 11:43

Készülnek a Partiumi Vágtára

Nagyvárad- Csütörtök délben az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Ferencz István főszervező, a versenynek helyszínt biztosító köröskisjenői Kings Land Központ menedzsere a Partiumi Vágtáról.

Nagyvárad- Csütörtök délben az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Ferencz István főszervező, a versenynek helyszínt biztosító köröskisjenői Kings Land Központ menedzsere a Partiumi Vágtáról.

Ferencz István főszervező kifejtette: a csapatok június 6-án 12-20 óra között fognak megérkezni a Kings Landbe. Eddig tíz jelezte a részvételét, de mivel nevezni az első futam kezdetéig, vagyis szombat délelőtt 10 óráig lehet, előfordulhat, hogy lesznek még indulók. Pénteken a versenyzők a magyar és román nyelvű ívek kitöltésével bejelentkeznek, majd a lovakat ellenőrzi egy egészségügyi bizottság, illetve egy állatorvos. Nem indulhatnak olyan lovak, amelyeknek nem tisztázott az eredete, valamint telivérek és sánták sem, illetve olyanok, melyeknek nincs rendben az éves egészségügyi vizsgálata. Noha ezen a napon még nem lesznek vágták, azért ki lehet már látogatni a helyszínre, hiszen az állatokat megfuttatják, és a standoknál is lehet nézelődni, vásárolgatni.

Kettő jut tovább

Június 7-én, szombaton reggel 7 órakor kezdődik a pálya bejárása a csapatok és a felügyelők által, megtörténnek az utolsó simítások, kiigazítások. Az első futamot 10-11 óra között indítják a sorsolás után, csak az időjárás szólhat ebbe bele. Mivel kötelező a lovaknak négy órás pihenőszünetet adni, a második futam csak 16 órakor kezdődik majd a továbbjutókkal. Addig 12-14 óra között látványos repülőshow lesz, a pálya mellett felállított színpadon néptáncénekesek és hagyományőrző csoportok lépnek fel, ügyességi bemutatót tartanak fogathajtók. Lehetőség nyílik fríz lovakon való lovaglásra, különféle játékos foglalkozások, programok, ugrálóvár és arcfestés várja a gyermekeket, és lesz huszárfelvonulás is. A döntő futam este 8 óra körül fog kezdődni (csúszásra lehet számítani), három csapatnak a részvételével, melyek közül kettő jut ki a budapesti Nemzeti Vágtára. Rajtuk kívül hivatalból a rendező település, vagyis Köröskisjenő csapata is ott lesz a fővárosban.

A díjazás után az Új Lovas Színház mutat be egy élő show műsort, premierként Romániában, a negyven lovat, illetve lovast felvonultató produkció címe A sors útjai.

Nemzetközi vágta

Amennyiben minimum három román csapat benevez, Nemzetközi Vágtát is szerveznek, és az első kettő jut tovább. Ők azonban nem vihetik a lovaikat Budapestre, ott a Bábolna ménes lovai közül sorsolnak ki számukra állatot. A Partiumi Vágtára egész napra szóló jegyet kell váltani, ennek ára 15 lej, és tartalmaz egy italt, illetve egy porció gulyást.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!