ERDON Helyi hírek

2014.05.12. 14:05

Gazdag programkínálat a múzeumi napokon

Május 14-én 11 órakor nyitják meg, és május 20-án zárul Nagyváradon a XVIII. Körösvidéki Múzeum Napjai rendezvénysorozat. A szervezők változatos, érdekfeszítő programokat ígérnek.

Május 14-én 11 órakor nyitják meg, és május 20-án zárul Nagyváradon a XVIII. Körösvidéki Múzeum Napjai rendezvénysorozat. A szervezők változatos, érdekfeszítő programokat ígérnek.

Hétfőn délelőtt a nagyváradi barokk palotában ismertette Aurel Chiriac a kulturális intézmény igazgatója a tizennyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Körösvidéki Múzeum Napjai című rendezvénysorozat programját. Kiemelte, hogy a sorozat keretében két, a múzeum saját anyagára épülő kiállítást szerveznek meg. Az egyik ezek közül az Aurel Lazar Emlékmúzeumban (Nagysándor József/Aurel Lazar utca 13. szám) május 15-én déli tizenkét órától megnyíló, a váradi szecessziót bemutató tárlat. Ez a kiállítás ízelítőt ad majd abból, milyen gazdag, az akkori korral lépést tartó város volt a Pece parti Párizs 1900 környékén, illetve képet kaphatnak a látogatók a múzeum tárgyállományának gazdagságáról is. A másik kiállítás május 17-én déli tizenkettőkor nyílik meg a barokk palotában. Ennek a tárlatnak a tűz, mint civilizációs tényező a Körösvidéken lesz a tematikája. A múzeum saját gyűjteményéből kiállításra kerülnek világító- és fűtőberendezések, de például régi kínzóeszközt, tüzes széket, valamint gyufagyűjteményt is kiállítanak. A „tüzes” tárlathoz kapcsolódva az előcsarnokban felállítanak egy életnagyságú, három méter magas, tüzet okádó sárkányt is.

Múzeumok éjszakája

Kiemelkedő eseménye a rendezvénynek a múzeumok éjszakája, melynek keretében május 17-én este hét óra és éjszaka egy óra között várják a látogatókat a Körösvidéki Múzeum mindegyik nagyváradi létesítményébe. Az érdeklődők este fél nyolctól a barokk palotában egy színházi előadást (Bohócszeretet) nézhetnek majd meg, látogatható lesz a barokk palota díszterme is, ugyanakkor az Ady Endre Emlékmúzeumban színészek és az oda látogatók is Ady Endre költeményeiből olvasnak, olvashatnak majd fel.

Kortárs művészet

Új kiadványokkal is megismerkedhet majd a közönség: a rendezvénysorozat nyitónapján, május 14-én az esemény hivatalos megnyitója után, fél tizenkettőkor a Körösvidéki Múzeum három időszakos kiadványát, valamint Florina Ciure és a Gruia Fazecas szerkesztésében megjelenő egy-egy kötetet mutatják be. A kortárs művészetet is több esemény fogja képviselni a programban. A Körösvidéki Múzeum leendő székhelyén, vagyis a volt hadapródiskola épületében május 15-én és 16-án 18-22 órák között kerül megrendezésre a Video Art Event elnevezésű kortárs videóművészeti esemény, míg szintén május 16-án este hat órától a Miron Costin u. 21. szám alatti, egykori Léderer malomban egy robotinstallációt láthatnak majd az érdeklődők.

Zene

A rendezvénysorozat második felében a zenéé lesz a főszerep. Május 18-án a Nagyváradi Filharmóniában (Szilágyi Dezső/Moscovei u. 5. szám) este fél héttől francia és olasz barokk muzsikát hallgathatnak meg az érdeklődők a versaillesi Barokk Zenei Központ három tagjának előadásában. Műsorukon Clerambault, Lambert, Campa, Caccini, Frescobaldi és Monteverdi művei szerepelnek. Erre az eseményre ingyenes meghívók igényelhetők a filharmónia pénztárában. Egy nappal később, este háromnegyed nyolckor a görög-katolikus Szent Mihály katedrálisban lép fel az olaszországi Coro La Valle kórus, mely egyházi énekeket fog előadni. Május 20-án este fél héttől a nagyváradi filharmóniában lép fel a filharmónia kórusa, valamint a Coro La Valle kórus Lászlóffy Zsolt, illetve Roberto Bazzanella karvezetők irányítása alatt. A két énekkar műsorán román, magyar, illetve észak-olasz zeneszerzők művei szerepelnek. A XVIII. Körösvidéki Múzeumi Napok rendezvényeire a belépés ingyenes.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!