ERDON Helyi hírek

2014.05.27. 09:11

Az RMDSZ elégedett az eredményekkel

Nagyvárad- Hétfő délután az európai parlamenti választás eredményeit kiértékelő sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

Nagyvárad- Hétfő délután az európai parlamenti választás eredményeit kiértékelő sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

Hétfői sajtótájékoztatóján Szabó Ödön hangsúlyozta: elégedett a május 25-i európai parlamenti választás eredményeivel, hiszen Bihar megyében 35.209 szavazatot kapott az RMDSZ, vagyis az urnához járuló lakosság 21,58 százaléka szavazott a Szövetségre, ami több mint két százalékos növekedést jelent a 2012-ben zajlott parlamenti választások eredményéhez képest. A sikeres szereplés szerinte főleg azzal magyarázható, hogy a kampány során az Európai Unióval kapcsolatos üzeneteket fogalmaztak meg, s ezzel mozgósítani tudták a magyar közösség tagjait, akinek fontos Brüsszel.

A politikus meglátásában ugyanakkor az a trend figyelhető meg, hogy az elmúlt 25 évben Romániában az RMDSZ volt a legstabilabb alakulat, hiszen sem nem csökkent, sem nem gyarapodott látványosan a választások alkalmával rá adott szavazatok száma. Megítélésében az európai parlamenti választás Romániában atipikus volt, hiszen tulajdonképpen a kampány más pártok részéről az év végi elnökválasztás preambulumának volt tekinthető.

Párbeszéd

Arra hívta fel a figyelmet: Nagyváradon bebizonyosodott, hogy baloldali párt is lehet vezető helyen, a PSD elért sikere miatt nyilvánosan gratulált Ioan Mangnak, a szociáldemokraták megyei elnökének. (Váradon a PSD 26,25%-ot, az RMDSZ 21,66%-ot a PNL 11,37%-ot, a független Mircea Diaconu 10%-ot, a PDL 7,17%-ot, a PMP 5,30%-ot, a FC 3,35%-ot, a PRM pedig 2,56%-ot kapott) Hozzátette azonban: messzemenő következtetéseket ebből nem lehet levonni a két év múlva esedékes önkormányzati választásokra nézve, és a liberális váradi kudarcát sem kívánja kommentálni, minden pártnak ugyanis a belügye, hogy ilyen esetekben mit lép a vezetőség, hogyan vállalja a felelősséget. Szerinte viszont a PNL országos gyenge szereplése azzal magyarázható, hogy korábban inkoherens volt az USL üzenete, a választók túl nagy várakozással tekintettek a koalícióra, azonban csak az állandó vitákat kapták ehelyett.

Meglátásában a választók azért is szavaztak nagyobb mértékben az RMDSZ-re, mint ahány százalék magyar él Romániában, mert értékelték, hogy a Szövetség a párbeszéden alapuló politizálás híve. Hangsúlyozta: várják a töredékszavazatok visszaosztását, szerencsés esetben akár három képviselőt is küldhet Brüsszelbe az RMDSZ.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!