ERDON Helyi hírek

2014.04.14. 11:58

Nagy átalakítás, minimális bírság

Mindössze ezer lej bírságot fizettek a Micula testvérek amiért a törvény által előírt engedélyek beszerzése nélkül kezdték el a nagyváradi műemléképület, a volt Pannónia szálló átalakítási munkálatait.

Mindössze ezer lej bírságot fizettek a Micula testvérek amiért a törvény által előírt engedélyek beszerzése nélkül kezdték el a nagyváradi műemléképület, a volt Pannónia szálló átalakítási munkálatait.

A sajtóban megjelent hírek szerint a Románia legvagyonosabbjai közé tartozó Micula testvérpár tulajdonában lévő nagyváradi Transilvania vendéglő (az egykori Pannónia szálló) épületén illegális átalakítási munkálatok kezdődtek. A híresztelések szerint Ioan Micula nagyobbik lányának esküvőjét tartják majd ott, ezért bővíteni akarják a jelenleg mintegy négyszáz fős báltermet, ez a magyarázata annak, hogy a szükséges engedélyek beszerzése nélkül kezdtek bele az átalakításba. Ugyancsak a sajtóbeszámolók értelmében hosszabb ideig még a helyi rendőrséget sem engedték be a munkálatok helyszínére, de végül amikor sikerült a helyszínen láttamoznia, mi történik, a helyi rendőrség minimális, mindössze ezer lejes bírsággal sújtotta az épület tulajdonosait azért, mert a szükséges engedélyek nélkül láttak hozzá az átalakítási munkálatokhoz. Emellett a munkálatok leállnak addig, amíg be nem szerzik a szükséges dokumentumokat.

Szakértői vélemény

Az eset kapcsán kértük ki Emődi Tamás műépítész, műemlékvédő véleményét, aki elmondta, hogy ő maga nem látta, milyen konkrét munkálatok folynak a volt Pannónia Szállóban, de minden építkezés esetében tiszteletben kell tartani a törvény által megszabott előírásokat. Először be kell szerezni az urbanisztikai bizonylatot arról, hogy a tulajdonosok milyen munkálatokat akarnak elvégezni, az önkormányzat is kiadja a jóváhagyását, illetve megszabja azt, hogy az építőnek milyen egyéb jóváhagyásokat kell még beszereznie: ezek rendszerint a környezetvédelmi, a műemléki jóváhagyások, valamint a város urbanisztikai bizottságának a jóváhagyása, ha pedig statikai beavatkozást is terveznek, akkor erről szakjelentést kell kérni. Emődi Tamás elmondta: mivel a regionális műemléki bizottság tagjainak mandátuma lejárt, és az új bizottsági tagságot várhatóan csak májusban jelölik ki, addig a bizottság helyett a megyei művelődési felügyelőség adja ki az engedélyt, vagyis ez sem jelentett akadályt az épületet tulajdonló Micula testvérek számára, hogy megszerezzék a szükséges jóváhagyást. A műépítész hozzátette, hogy a múlt század eleji építményen az idők folyamán voltak nem szakszerű beavatkozások, és éppenséggel az is előfordulhat, hogy a tulajdonosok ezeket a nem szakszerű átalakításokat tüntetik el, és egy műemlékvédelmi szempontból is elfogadható munkát végeznek. Az a forgatókönyv azonban azért kevéssé valószínű, mert ez nem az első, és valószínűleg nem is az utolsó eset, amikor a Micula testvérek fittyet hánynak a műemlékvédelmi előírásoknak, ráadásul ha műemlékvédelmi szempontból az építkezéssel minden rendben lenne, akkor talán beszerezték volna előzőleg a szükséges engedélyeket. Kérdésünkre válaszolva Emődi Tamás elmondta, hogy csak abban az esetben lehet elkezdeni egy műemléképület felújítási, illetve átalakítási munkálatait anélkül, hogy azt megelőzően beszerezték volna az összes szükséges engedélyt, ha az épület már balesetveszélyes, illetve az összeomlás határán van, de ilyen esetben is a munkálatok elkezdésével párhuzamosan el kell indítani az iratok beszerzésének az eljárását. De a Pannónia szálló esetében ilyesmiről szó sincs – fűzte hozzá Emődi Tamás, aki végezetül elmondta, hogy utólag is büntethetők lesznek a tulajdonosok, ha megállapítást nyer, hogy nem szakszerű beavatkozás történt. Ez esetben az illetékes intézmények kötelezhetik a tulajdonost az eredeti, vagy egy műemlékvédelmi szempontból elfogadható állapot visszaállítására illetve megteremtésére

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!