ERDON Helyi hírek

2014.04.09. 16:29

Kutyaterápia fogyatékos gyerekeknek

Az oktatás különleges módját választotta a nagyváradi 1. számú speciális oktatási központ az ott tanuló fogyatékos gyerekek számára: a kutyaterápiát.

Az oktatás különleges módját választotta a nagyváradi 1. számú speciális oktatási központ az ott tanuló fogyatékos gyerekek számára: a kutyaterápiát.

Nagy izgalommal várták a gyerekek a nagyváradi 1. számú speciális oktatási központ dísztermében tegnap délben a két különleges vendéget, és amikor két idomár társaságában felbukkant egy labrador, valamint egy német juhász kutya, hangos tapsban és ovációban törtek ki. Voltak gyerekek, akik mindvégig félelemmel tekintettek az ebekre, a legtöbben viszont nagyon hamar megbarátkoztak a két négylábúval, és bátran simogatták azokat, később pacsit kértek tőlük. A terápia során a kutyák különböző mutatványokat is bemutattak: akadályt ugrottak át, odavittek a gazdinak különböző tárgyakat, székre ültek fel, és mindezzel lekötötték a jelenlévők figyelmét.

Úttörő projekt Biharban

Indrie Mariana pszihopedagógus, a Kutya és a gyermek – barátság határok nélkül elnevezésű projekt koordinátora a rendezvény előtt lapunknak elárulta, hogy a nagyváradi iskola és a projektet indító nagyváradi Down Kórosok Egyesülete 20 ezer lejes támogatást nyert a MOL Románia oktatási és egészségügyi programjából. A program megvalósításában az iskola és az egyesület a a szatmári Angel Dog nonprofit szervezettel működik együtt, tudtuk meg Indrie Marianatól, aki azt is elmondta, hogy a projekt 2014 januárja és júniusa között zajlik, és ennek fő eseménye a tegnap mintegy harminc gyermek bevonásával lezajlott kutyaterápia bemutató, amely a pszihopedagógus tudomása szerint Bihar megyében ők az első ilyen jellegű foglalkozás. Indrie Mariana kiemelte, hogy tudományosan bizonyított tény ma már az, hogy a kutyaterápiás kezeléssel fejleszthetők a szellemi fogyatékkal élő gyerekek kommunikációs, és kapcsolattartási képességei, csökkenteni lehet az esetleges agresszív hajlamukat, és nem utolsó sorban egy életre szóló hűséges barátot lehet szerezni. Hozzátette, hogy már két-három foglalkozás után megfigyelhetők bizonyos eredmények a gyerekeknél. A pszihopedagógus elárulta, hogy a program végeztével tovább szeretnék folytatni az iskolában a kutyaterápiás foglalkozásokat, néhány oktató már meg is szerezte az ehhez szükséges szakképzést, és kifejezte reményét, hogy finanszírozást is fognak tudni szerezni erre a célra.

Kutyaszemélyiség

A terápiás foglalkozás előtt Nagy Leheltől a már 2000 óta kutyaterápiás tevékenységekkel foglalkozó szatmári Angel Dog civil szervezet alelnökétől megtudtuk, hogy a kutyaterápiás foglalkozás során a sérült, beteg gyerekeknek a figyelmét keltik fel a kutyák segítségével. Egy-egy alkalom mintegy 34-40 percet tart, az időtartam függ attól, mennyire sikerült felkelteni és fenntartani a gyermekek figyelmét, illetve hogy mennyire sikerül fenntartani a kutyák fizikai állapotát, mert a kutyák ugyanúgy fáradnak, mint a gyerekek. Arra a kérdésünkre, hogy milyen fajtájú kutyák alkalmasak arra, hogy ilyen terápián bevethetők legyenek, Nagy Lehel a labrador és a golden retriever fajtákat említette, ugyanakkor kiemelte, hogy ez nem kutyafajtához kötött feladat, mert mint mondta valójában személyiséget keresnek a kutyákban, könnyen formálható, könnyen motiválható, nyugodt, emberbarát kutyákat keresnek, mert ilyen kutyákkal tudnak könnyen együtt dolgozni. A Váradra elhozott két kutyák jól bírták a gyűrődést és a gyerekek többsége is élvezte a bemutatót.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!