ERDON Helyi hírek

2014.04.06. 16:04

Kicsik és nagyok rendezvénye

Mintegy kétéves szünet után újra Baba-Mama Kör zajlott a Nagyvárad-réti templomban, az épület Szabó Lajos manzárdtermében.

Mintegy kétéves szünet után újra Baba-Mama Kör zajlott a Nagyvárad-réti templomban, az épület Szabó Lajos manzárdtermében.

A szervezést Kele Tünde, a réti nőszövetség tagja vállalta fel, tőle tudtuk meg: minden alkalommal másokat fognak meghívni, de sorozatok is lesznek, például dr. Ráksi Nóra gyermekgyógyász, a péntek délutáni alkalom meghívottja több egészségügyi témát is feldolgoz majd a résztvevő anyukáknak-apukáknak.

Élő zene

Egyúttal minden alkalommal lesz élő zene. Így volt ez pénteken is: a Csillagocska népi zenekar lépett fel, Benedek Árpád zenepedagógus vezetésével. A zenekar fiatal tagjai, valamint a zenepedagógus „ölbedalokat” tanított meg a szülőknek. Amint Benedek Árpád elmondta, fontos, hogy az anyanyelv elsajátítása és megszerettetése elkezdődjön mihelyt a baba megszületik, s ezek a szórakoztató, játékkal egybekötött dalocskák nagyon jók erre a célra. Lóg a lába, lóg, Töröm, töröm a mákot, Kerekecske, dombocska, Hinta, palinta – énekelték a szülők a Csillagocska zenei aláfestésével, a picik meg közben láthatóan jól szórakoztak.

Később dr. Ráksi Nóra szólt a gyerekeknél ebben a periódusban oly gyakori meghűlésekről, légúti fertőzésekről. A doktornő felhívta a figyelmet azokra a dolgokra, melyeket fontos betartani, ha beteg a gyerek – például, hogy elegendő folyadékot kapjon, mivel az segít a gyógyulás folyamatában. Azt sem hagyta figyelmen kívül a doktornő, melyek azok a jelek, amelyek alsó légúti fertőzésre engednek következtetni. Kisgyerekek esetében például a gyors légzés, a hosszú kilégzés, vagy ha légzés közben beszívódik a bőr a bordaközben. A picikre nagyon kell ügyelni, ugyanis az egyszerűnek induló nátha is súlyosbodhat, fontos észrevenni a tüneteket és szükség esetén mihamarabb orvoshoz fordulni.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!