ERDON Helyi hírek

2014.04.03. 15:33

Felújítják a Szabadság mozit, rehabilitálják a Kálvária-dombot

A nagyváradi önkormányzat az 1900-as évek hangulatát akarja visszahozni a Fekete Sas palotában lévő egykori mozit is magában foglaló épületrész felújításával. A Kálvária domb is megújul.

A nagyváradi önkormányzat az 1900-as évek hangulatát akarja visszahozni a Fekete Sas palotában lévő egykori mozit is magában foglaló épületrész felújításával. A Kálvária domb is megújul.

A kulturális minisztérium finanszírozási kérelemmel fordult a norvég állam által fenntartott kulturális és természeti értékek megóvását célzó programhoz. Ezt a lehetőséget kihasználva a nagyváradi önkormányzat előkészített egy pályázatot a Sas-palota azon részének felújítására, amelyben valamikor a Szabadság mozi működött. Mircea Malan, a város alpolgármestere tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a felújítási terv szerint az épületrész alagsorában az épületgépészet kap majd helyet, a földszint folyosóján egy cukrászdát alakítanak ki, amelyet mind a passzázsból, mind pedig a Kossuth/Independentei utcáról meg lehet majd közelíteni. Az emeleten lévő nagytermet multifunkcionális teremmé alakítják át, amelyben koncerteket, színházi előadásokat, konferenciákat stb. lehet majd szervezni. A nagyterem körül kialakított előcsarnokban kisebb események, könyvbemutatók, kiállítások rendezhetők majd, míg a felújított kisteremben mozit fognak működtetni, ugyanakkor itt is lehet majd kisebb méretű előadásokat tartani. Malan azt ígérte, hogy mindent, lépcsőket, mozaikberakásokat, parkettet, nyílászárókat, faburkolatokat, stb. igyekeznek restaurálni. Külön gondot jelent a falfestmények restaurálása, ugyanis az épületrész korábbi működtetője olajfestékkel festett le minden falat, így nagyon nehéz lesz előhozni az eredeti festményeket. Malan fel is hívta a figyelmet arra, hogy a nagyon magas költségek miatt a falfestmények restaurálása nincs benne a megpályázott projektben, azt majd egy későbbi alkalommal igyekeznek megvalósítani. A beruházás összértéke 3.827.815 euró, amiből 996 ezer euró a vissza nem térítendő támogatás, a különbözet a város költségvetését terheli majd. Malan Hozzátette, hogy ha nem kapják meg a finanszírozást, akkor saját forrásokból, vagy más pályázati pénzekből fogják finanszírozni a felújítást. A munkálat kivitelezési időtartama tizennyolc hónap. Újságírói kérdésre válaszolva az alpolgármester elmondta, hogy jelenleg vizsgálják a Fekete Sas palota passzázásnak mozaikburkolatán keletkezett repedéseket, és csak miután egyértelművé válik, mi okozza ezeket, lehet nekilátni a burkolat cseréjének. Malan kifejtette, hogy a város nem szeretné más cégnek átadni a burkolatcsere munkálatait. Hangsúlyozta továbbá, hogy két éven belül, amikor minden felújítási munkálat elkészül, egy teljesen megújult Sas-palota várja majd az embereket.

Kálvária domb

A nagyváradi önkormányzat másik nagyszabású terve a Kálvária/Gomba domb rehabilitációja, amelyet a Románia-Magyarország Határon Átívelő Együttműködési Program keretében finanszíroznak. A beruházás értéke 1,4 millió euró, melyből 735 ezer euró a vissza nem térítendő támogatás. Mircea Malan ennek a tervnek a kapcsán elmondta, hogy összesen 37 ezer négyzetméternyi terület rendezését végzik el. Felújítják a domb oldalában lévő gyalogösvényt, amelyet mind a vasúti gyalogos felüljáró felől, mind pedig a Graurilor utca felől meg lehet majd közelíteni, ez utóbbi irányból lefelé haladva az ösvény egyik „stációjaként” egy turisztikai információs irodát, és egy vendéglátóipari egységet építenek be a dombba ott, ahol a legjobb a kilátás a városra. A szerpentinszerű ösvény minden kanyarulatában padokat, pihenőhelyeket alakítanak ki, a domb, és a gyalogút közepe táján egy százharminc férőhelyes amfiteátrumot építenek, ahol különböző tevékenységeket – iskolai órákat, előadásokat, stb. – lehet majd szervezni. Az eredeti tervekben szerepelt szökőkutak kiépítése is, de ezt az elképzelést elvetették, mondta Malan, aki elárulta, hogy a közvilágítás és az öntözőrendszer kiépítése is a projekt része. A munkálatok során csak természetes anyagokat – fát, követ – használnak fel, a vendéglátóipari egység tetejét fűvel borítják be, a meleg vizet pedig napelemekkel biztosítják majd, ugyanakkor különböző fákat és cserjéket is elültetnek a domboldalon. Malan elmondta, hogy szeretnék mihamarabb meghirdeti a versenytárgyalást, hogy a győztes cég minél hamarabb elkezdhesse a munkálatokat. A kivitelezési időszak tíz hónap, és ennek a munkálatnak is legkésőbb 2015 végéig el kell készülnie.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!