ERDON Helyi hírek

2014.04.15. 13:42

Emlékmű került a közös sírra

Emlékoszlopot helyeztek a Rulikowski temetőben közös sírba helyezett 202 egykori váradinak, akiket annak idején a volt olaszi és szőlősi temetőből exhumáltak.

Emlékoszlopot helyeztek a Rulikowski temetőben közös sírba helyezett 202 egykori váradinak, akiket annak idején a volt olaszi és szőlősi temetőből exhumáltak.

A kétszáz két személy földi maradványait tartalmazó közös sírt betonnal körbekerítették és egy emlékoszlopot helyeztek el rajta, melyre mindegyik elhunyt nevét felvésték. Liviu Andrica, a temetőt is kezelő Közterület Fenntartó Zrt. igazgatója kedden a helyszínen a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a hétfőn este elkészült emlékművet szponzorálásból építették fel. Teodor Vaida, a Rulikowski temető ügyvezetője elmondta, hogy a gödör méretét a koporsók száma és mérete határozta meg, ugyanis a maradványokat hatvanhárom gyerekkoporsókba helyezték el. A továbbiakban Liviu Andrica felidézte, hogy 2009-ben a sajtón keresztül értesítették az embereket arról, hogy jelentkezzenek hozzátartozóik földi maradványai után, és akik jelentkeztek, azok a Rulikowski temetőben ingyen biztosított helyen temethették újra halottukat. A maradványokat öt évig őrizték a Rulikowski temető városi kápolnájának pincéjében, és mint mondta, megítélése szerint elegendő ideig vártak, eljött tehát az ideje, hogy az elhunytak porhhüvelyét közös sírba helyezzék. Hozzátette, hogy a tervek szerint jövő csütörtökön szentelik fel az emlékművet, amelyre meghívják az összes váradi felekezetet. Arra a kérdésünkre, hogy az újratemetésre miért csak ortodox papot hívtak, Andrica ezt válaszolta: „úgy ítéltem meg, hogy egy felekezet papja elég ahhoz, hogy a szertartást elvégezze.” Emlékeztetőül: annak idején mind Csűry István református püspök, mind pedig Fodor József, római katolikus vikárius kegyeletsértőnek minősítette azt, ahogyan újratemették a maradványokat.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!