ERDON Helyi hírek

2014.04.02. 15:33

Adatok tükrében a börzéről

Nagyvárad - Országos viszonylatban is jó eredmények születtek a múlt pénteki nagyváradi általános állásbörzén. Szerdán további adatokat, eredményeket ismertetett Békési Csaba, az AJOFM igazgatója.

Nagyvárad - Országos viszonylatban is jó eredmények születtek a múlt pénteki nagyváradi általános állásbörzén. Szerdán további adatokat, eredményeket ismertetett Békési Csaba, az AJOFM igazgatója.

Az állásbörze megszervezésére kétezer lej állt a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) rendelkezésére, ebből egyebek mellett száz plakátot és ötezer szórólapot nyomtattak ki. Amint a kimutatásokból kiderül, az, hogy 63 munkaadó vett részt, nemcsak a tavalyi állásbörzén résztvevőknél több: 2009-től mostanáig nem képviseltette magát ennyi cég. A felkínált munkahelyek terén is hasonló a helyzet: 2009 és 2013 között ezek száma 500 körül mozgott (2012-ben volt a legalacsonyabb), ehhez képest most 965 munkahely közül lehetett választani, ami 88%-os javulást jelent tavalyhoz képest.

Sok érdeklődő

Mintegy 1800 érdeklődő fordult meg a rendezvényen, azaz egy kevéssel többen, mint 2013-ban, illetve 2011-ben, viszont lényegesen nagyobb számban mint 2012-ben.. A legtöbben közülük 45 éven felüliek voltak (24%), őket követték a 25 és 35 év közöttiek (32%), a 25 éven aluliak (19%), a 35 és 40 év közöttiek (13%), illetve a 40 és 45 év közöttiek (12%). A résztvevők számát tekintve a Bihar megyei állásbörze országos szinten a második helyet érte el, a munkahelyek számát illetően pedig a harmadik helyet, Bukarest és Kolozsvár után.

A rendezvény során 2147 önéletrajzot gyűjtöttek össze a munkaadók – ehhez az is hozzátartozik, hogy több álláskereső több cégnél is jelentkezett önéletrajzzal. Azoknak a száma, akiket a cégek képviselői kiválasztottak egy későbbi megbeszélésre, meghaladja a 800-at.

Az állásokról

Békési Csaba mindehhez hozzátette: régi és újonnan alakult cégek egyaránt részt vettek a rendezvényen, s lassanként megszabadulunk a „cipész megye” megjelöléstől is, hiszen a könnyűipari munkahelyek számát meghaladta az elektronikus alkatrész-összeszerelői állásokét. Viszonylag alacsony volt a kereskedői munkahelyek száma. Ami pedig a felsőfokú végzettséget igénylő állásokat illeti: bizonyos szektorok gyengén, illetve egyáltalán nem voltak képviselve, például mindössze három közgazdászt kerestek és egyetlen jogászt sem. A legtöbb egyetemi végzettséget igénylő munkahely műszaki jellegű volt, ezek nagy részét az Eurobusiness ipari parkban létesült cégek kínálták fel.

Amint az álláskeresők által kitöltött kérdőívekből kiderült, Nagyvárad mellett többek között Élesdről, Diószegről, Biharfélegyházáról, Székelyhídról, Barátkáról, Kiskerekiből érkeztek álláskeresők.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!