ERDON Helyi hírek

2014.04.01. 14:17

A trubadúr

A Kolozsvári Magyar Opera figyelemre méltó produkcióval folytatja sikeres évadját.

A Kolozsvári Magyar Opera figyelemre méltó produkcióval folytatja sikeres évadját.

Ragyogó szereposztásban: Balla Sándor (Luna), Carmen Gurban (Leonora), Veress Orsolya (Azucena), Hector Lopez-Mendoza (Manrico), Szilágyi János (Ferrando) és Mányoki Mária (Ines), Szabó Jenő rendezésében, Kulcsár Szabolcs, karmester vezénylésével, színpadra állított Giuseppe Verdi egyik halhatatlan remekét „A trubadúr” című alkotását láthatta a nagyérdemű. A Viktor Hugó mű alapján megírt szöveg Salvadore Cammarano tehetségét bizonyítja, mely tükrözi azt a gondolkodást, ami a XIX. század közepén létezett.

A trubadúr- kolozsvári előadása

„Giuseppe Verdi egyik leghíresebb operáját 1858-ban, az ősbemutató után alig öt évvel látta először a kolozsvári közönség. Másfél évszázaddal később A trubadúr új, kortárs olvasatban kerül bemutatásra, amelyben a vetített animációk is a díszlet részét képezik, a szereplők pedig formabontó jelmezekben lépnek a színpadra.” Amint a Szabó Jenő az előadás rendezője mondja: „Egy zátonyra futott társadalom fekete doboza. Persely a szó szoros és átvitt értelmében is, ahol az emberi értékeket aprópénzre cseréljük, akár saját indítékból, akár külső kényszer hatására.” A ma embere az előadók szuggesztivitása alatt szívesen hallgatja azt a lüktetően szárnyaló zenét, melyet a Verdi mű közöl. A díszletet Venczel Attila díszlettervező, a jelmezeket Ledenják Andrea alkották. Mozgásművész: Jakab Melinda.

Szupermodern nyitott színpad, melyen három mozgatható díszletelem, valamint fentről belógatható díszletek lebegnek. Világítási effektusokkal olyan hangulatot keltenek, melyek elhitetik a nézőkkel mindazon helyeket, ahol a négy felvonásos dráma, két részben összevonva, lezajlik. Mondanom sem kell, pergő, jó ütemű előadás.

Élményt adni a nézőnek

Több mint 900 néző vett részt Giuseppe Verdi A trubadúr című operájának bemutatóján a Kolozsvári Magyar Operában. Az előadásra már napokkal korábban nem lehetett jegyet kapni. A következő előadásra is már adtak el jegyeket. Ezért javasolnám az elektronikus helyfoglalást. A bemutató közönségét az előcsarnokban a főszereplők portréi, valamint az operában szereplő apácák és katonák fogadták, így a nézők már az előadás kezdete előtt, de a szünetben is ízelítőt kaptak a rendező és a társulat dicséretes tevékenységéről. A cél, a nézőnek minél több élményt adni az opera világából. Amit a közönség értékelt, hiszen a kirobbanó tapsvihar kijárt a női és férfikórusnak, a zenészeknek, a balett táncosoknak, a rendezőnek, a díszlettervezőnek, az egész társulatnak, de a legnagyobb ovációval Kulcsár Szabolcs karmestert, Carmen Gurban, Balla Sándor, Hector Lopez- Mendoza, Veress Orsolya, Szilágyi Sándor operaénekeseket ünnepelték. Végezetül engedjék meg, idézzem írásban is az előadás után kapott elektronikus levél első mondatát: ZSÚFOLT HÁZAS SIKER A TRUBADÚR BEMUTATÓJÁN.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!