ERDON Helyi hírek

2014.04.30. 09:53

A sebezhetőkért emeli fel hangját

Amikor látod a hullócsillagot (When you see the falling star ) a címe Daniela Krajčová szlovákiai művész egyéni tárlatának, melyet május másodikán, pénteken 19 órától mutatnak be.

Amikor látod a hullócsillagot (When you see the falling star ) a címe Daniela Krajčová szlovákiai művész egyéni tárlatának, melyet május másodikán, pénteken 19 órától mutatnak be.

A tárlat a Visual Kontakt Egyesület nagyváradi, Albacului u. 54. sz. alatti galériájában nyílik meg.

A harminc éves művésznő munkáiban újszerűen keveredik az animáció és a tényszerű ábrázolás. Alkotásai azért is aktuálisak, írja róla Carlos Carmonamedina képzőművész, mert Szlovákia történelméhez való viszonyulását is tükrözik. A kisebbségek iránti szimpátiája vitte olyan fájdalmas témák megközelítéséhez, mint a zsidók ellen irányuló népirtás a második világháború idején, a bevándorlók helyzete a nyugati társadalomban, vagy a cigányokat érintő diszkrimináció.

Daniela Krajčová éveken át látogatta azokat a közép-európai országokat, ahol még fellelhetők az egykori zsidó lakosság által hagyott jelek. „Eltávolítja a régi festékrétegeket, s megmutat egy másikat, melyet az intolerancia és az elhanyagolás keveréke takart el” - írja Carlos Carmonamedina.

A Visual Kontakt egyesület által szervezett tárlat anyagához a művésznő a váradi gettó területét látogatta meg, melyet 1944 május 3-án hoztak létre, azaz hetven évvel ezelőtt, s ahová mintegy 27 ezer zsidó lakost telepítettek, vagyis a váradi lakosok hozzávetőleg harminc százalékát.

Daniela Krajčová animációja a nacionalizmus, a vallás és az extremista ideológiák szimbólumaival zsonglőrködik. ”Egy olyan pillanatban, amikor háborús árnyak körvonalazódnak kelet irányából, meg kell tanulnunk a történelemből, hogy ha nem emeljük fel a hangunkat a sebezhetőkért, az autoritarizmus veszi át a hatalmat társadalmunkban – akkor pedig már késő lesz.” - áll a kiállítás nyilatkozatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!