ERDON Helyi hírek

2014.03.06. 16:24

Kiterjeszthetik az e-ticketinget

Három éve kezdődött az a nemzetközi projekt, melynek a Nagyváradi Közszállítási Vállalat (OTL) is társpartnere. A csütörtöki zárókonferencián több tudnivaló is elhangzott a megvalósításokról.

Három éve kezdődött az a nemzetközi projekt, melynek a Nagyváradi Közszállítási Vállalat (OTL) is társpartnere. A csütörtöki zárókonferencián több tudnivaló is elhangzott a megvalósításokról.

A Népszerű Közúti Közlekedés Megközelíthető Városok Számára, az angol nyelvű rövidítés alapján ATTAC elnevezésű projektben részt vettek miskolci, olaszországi, bulgáriai, szlovákiai, szlovéniai, görögországi közszállítási vállalatok, települések önkormányzatai. A projekt teljes értéke 2,4 millió euró volt, ebből az OTL több mint kétszázezer euró vissza nem térítendő kölcsönt kapott, saját, két százalékos hozzájárulása pedig közel ötezer euró volt.

Sikerrel

Amint Csuzi Istvántól, az OTL vezérigazgatójától megtudtuk, ebből a pénzből egyrészt elkészült a nagyváradi közlekedés fenntartható mobilitási terve, mely több mint húszezer eurót meghaladó összegbe került, illetve az OTL megoldotta az elektronikus jegy- és bérletrendszernek a Metropolisz Övezetre történő kiterjesztésének műszaki részét, a szükséges felszerelések beszerzésével együtt. Csuzi István a későbbiek folyamán, felszólalásában kihangsúlyozta: nem a Váradon gyakorlatba ültetett e-ticketingről van szó, hanem annak kiterjesztéséről, mely lehetővé teszi, hogy több szolgáltató és különböző árak esetén is működhessen.

A zárókonferencián Ciprian Barna, a Nagyvárad Metropolisz Övezet igazgatója, majd Ovidiu Mureşan alpolgármester szólalt fel, kihangsúlyozva a projekt jelentőségét. Ioan Purge, az OTL műszaki igazgatójának felszólalását követően Csuzi István elmondta: az e-ticketing rendszert Nagyváradon sikerrel vezettek be, már csak néhány beváltatlan bérlet maradt és 35-40 ezer körüli az elektronikus bérletek száma.

Javaslatok

A későbbiek során Luigino Szécsy, a mobilitási terv elkészítésével megbízott Incertrans Rt. képviselője ismertette a tervet, melynek elkészítését ugyan előírja az unió, ám egyelőre országos szinten csak Nagyváradra vonatkozóan készült el. A komplex stratégiai terven belül javaslatokkal is előálltak a közszállítás javítása, a város szennyezettségének csökkentése érdekében. Ezek között szerepelt az is, hogy legyen megállapítva egy díjszabás azok számára, akik gépkocsival mennek a központba, például 2,5 lej, azaz egy villamosjegy ára (Londonban is van ilyen, ott 8 lírát kérnek, tette hozzá az Incertrans képviselője). Egy másik javaslat az úgynevezett City Card bevezetése, melyet az OTL is meg tudna oldani az elektronikus kártyarendszer segítségével. Ez a kártya például amellett, hogy utazásokra jogosít fel, különféle kedvezményeket biztosítana különféle művelődési rendezvényekre, múzeumlátogatásra. A busz és a villamosállomány felújítása is fontos lenne, ezenkívül lehetne egy olyan tömegközlekedési eszközt kialakítani, amely városlátogatásra vinné a turistákat.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!