ERDON Helyi hírek

2014.03.19. 13:23

Gyenge eredmények Biharban is

Bihar megyében az országos felmérő és az érettségi próbavizsgáin még az egyébként nem túl jónak számító országos átlagot is alulmúló eredmények születtek.

Bihar megyében az országos felmérő és az érettségi próbavizsgáin még az egyébként nem túl jónak számító országos átlagot is alulmúló eredmények születtek.

A részletekről Daniel Negrean Bihar megyei főtanfelügyelő tájékoztatta a helyi sajtót tegnap a tanfelügyelőség székhelyén. Elmondta, hogy a nyolcadik osztályosoknak szervezett országos felmérő próbavizsgáin résztvevő diákok 47,7 százaléka kapott legalább átmenő jegyet, míg az országos átlag 48,8 százalék volt. A román vizsgán a Bihar megyei tanulók 62,9 százaléka szerepelt sikeresen (országos átlag 67%), a matekvizsga Bihar megyében a diákok 26,4 százalékának sikerült, (országos átlag 30,4%), míg az anyanyelv próbafelmérőn a tanulók 69,4 százaléka írt legalább ötöst (országos átlag 76% volt). Hozzátette, hogy románból nyolc, matekből tizenhét, anyanyelvből (magyar, német, vagy szlovák) pedig öt tízes osztályzat született Bihar megyében. A megyei tanfelügyelőnek lakókörnyezetre és nemekre lebontva is voltak adatai, melyekből kiderül, hogy a városi környezetben élő gyerekek általában jobban tanulnak falusi környezetben élő diáktársaiknál, illetve a lányok jobban teljesítenek az iskolában, mint a fiúk. Daniel Negreant a matematika eredmények aggasztják, hiszen, mint mondta, az eredmények azt mutatják, hogy Bihar megyében a nyolcadikos diákoknak mindössze egy negyede kapott ötöst vagy annál jobb jegyet ebből a tantárgyból. Hozzátette, hogy a mostani matek próbavizsga tétele nehezebb volt, mint a tavalyi országos felmérő matekvizsga tétele. A tanulóknak további nehézséget jelent az, hogy nincs idejük elég típusfeladatot elvégezni, ugyanis manapság a diákok nem tanulnak folyamatosan, ezért csak típus matekfeladatokat tudnak megoldani. A román vizsga kapcsán két észrevételt tett a főtanfelügyelő: meglehetősen sok diák összetéveszti a szótant a mondattannal, illetve a megye északi részében – ebben a tekintetben Értarcsa, Érsemjén, Érkörtvélyes településeket említette meg Negrean – komoly gondok vannak a román nyelv értésével. Negrean elmondta, hogy nagyon jó átmenési arányt produkált a váradi Gojdu, a Betel, az Eminescu, az Ady Endre Líceum, az Aurel Lazar, Schiller iskola, a bályoki iskola stb, viszont tizenkét iskolában egyetlen diák sem ért el átmenő átlagot. Ebben a kategóriában túlnyomórészt az érmelléki – Monospetri, Kágya, Éradony, Gálospetri, Érvasad – iskolák vannak benne. Negrean felhívta a figyelmet arra, hogy megváltozott a kilencedik osztályba való felvételi vizsgarendszere, ugyanis a felvételin az országos képességfelmérő eredményeit hetvenöt százalékos arányban fogják beszámítani, ezért azt ajánlotta a diákoknak és szüleiknek, hogy vegyék komolyan ezt a vizsgát, mert könnyen előfordulhat, hogy a gyerek nem abba az iskolába fog kerülni, amelyikbe szeretne.

Tizenegyedikesek

A próbaérettségit mind a tizenegyedikes, mind pedig a tizenkettedikes diákoknak megszervezték. A Bihar megyei tizenegyedikesek 39,16 százaléka írt minimum átmenőt románból (országos átlag 44,22%), 63,68 százaléka anyanyelvből (országos átlag 62,42%) és 33,55 százaléka a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból (országos átlag 36,32%). A román próbaérettségin jól szerepeltek a nagyváradi Emanuel, Gojdu, Betel, Aurel Lazar, Eminescu, Ghibu, stb. tanintézmények diákjai, viszont voltak iskolák – a váradi Saguna, a Baritiu és a Bococi iskolák, valamint a borsi Tamási Áron és a nagykágyai iskola – ahol egyetlen diák sem tudott átmenő jegyet érő teljesítményt produkálni. Az anyanyelv próbaérettségin kiemelkedően jól szerepelt a váradi Ady Endre líceum, de a kisebbségi anyanyelvi oktatással foglalkozó iskolák mindegyike aránylag jól teljesített. A matematika vizsgán jól szerepeltek a váradi Emanuel, Betel, Lazar, Eminescu iskolák diákjai, viszont a megye egyik elitiskolájának számító váradi Gojdu Líceumban meglehetősen középszerű eredmény született, hiszen itt a diákoknak mindössze 52,76 százaléka írta meg matekből az átmenő jegyet. A váradi Saguna, Baritiu és Bococi iskolák, valamint a nagykágyai iskola összes tanulója csak ötös alatti jegyet kapott matekből. Negrean elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy sok tizenegyedikes diák feltűnő hanyagsággal kezelte a próbaérettségit, nagyon sokan másfél órán belül beadták dolgozataikat, és a tételeket csak tessék-lássék módon dolgozták ki. Megítélése szerint jobban el kellett volna magyarázni nekik azt, hogy vegyék komolyan ezt a tudásfelmérőt, akkor is, ha a kapott jegyek nem kerülnek be a naplóba.

Tizenkettedikesek

Ezt követően a tizenkettedikes diákok eredményeit ismertette Daniel Negrean: a román próbaérettségin a Bihar megyei tanulók 52,37 százaléka szerepelt sikeresen (országos átlag 52,80%), az anyanyelv vizsgán a diákok 76,21 százaléka kapott legalább ötös osztályzatot (országos átlag 67,78%), a kötelező tantárgy (matek vagy történelem) vizsga a tanulók 38,99 százalékának sikerült (országos átlag 42,51%), míg a választott tantárgy vizsga esetében a megye tanulóinak 55,6 százalékát lehet átmenőként elkönyvelni (országos átlag 53,92%). A tizenkettedikesek esetében is a matek vizsga jelentette a legnagyobb fejtörést. A főtanfelügyelő elmondta, hogy a gyenge eredmények után figyelemmel kell követni azt, hogy az iskolák milyen módon ültetik gyakorlatba a tanterveket, jobban kell mozgósítani a tanerőket, illetve meg kell beszélni az eredményeket a szülőkkel. Negrean hozzátette, hogy a tételek nehézsége nincs összhangban a diákok tudásszintjével, és hangot adott azon meggyőződésének, hogy a próbavizsgán szándékosan adtak nehéz tételeket a gyerekeknek, mert ezáltal pontosabban fel tudják mérni a tanulók tudásszintjét. Negrean arról is meg van győződve, hogy mind az igazi országos felmérőn, mind pedig az érettségin könnyebb tételek lesznek, mint a mostani próbavizsgákon. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nagyon sok diák nem is vett részt ezeken a próbavizsgákon (főként a falusi környezetben lévő roma diákokat nem tudták becsalogatnia vizsgára). Hozzátette, hogy amennyiben nincs megalapozott ok a hiányzásra, akkor akár le is vonhatják a próbavizsgákról hiányzó gyerekek magaviselet-jegyét.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!