ERDON Helyi hírek

2014.03.18. 15:40

Folytatják az együttműködést

Nagyvárad- Kedden Cornel Popa, a PNL és Kiss Sándor, az RMDSZ megyei elnöke közös sajtótájékoztatón jelentették be: a megyei önkormányzatnál folytatódik a PNL, RMDSZ és PSD közötti együttműködés.

Nagyvárad- Kedden Cornel Popa, a PNL és Kiss Sándor, az RMDSZ megyei elnöke közös sajtótájékoztatón jelentették be: a megyei önkormányzatnál folytatódik a PNL, RMDSZ és PSD közötti együttműködés.

Cornel Popa megyei tanácselnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bihar megyei elnöke azzal indokolta a váratlanul tett bejelentést, hogy a helyi sajtóban sok spekulációt lehetett olvasni a liberálisok és az RMDSZ, valamint a PSD közötti együttműködés megyei szintű megszakításáról azt követően, hogy a PNL kilépett a kormányból. Ezt ő határozattan cáfolta, meglátásában „a bihariak kedvéért” és azért van szükség a további kooperációra, mert ez stabilitást jelent, illetve a már elkezdett projekteket is csak így lehet megvalósítani. Hozzátette: emellett nem akarnak elszigetelődni Bukaresttől, szakítani akarnak azzal a nem túl szerencsés hagyománnyal, hogy Bihar megye vezetése mindig ellenzékben van, s ezért nem jut pénzforrásokhoz. Ugyanakkor azt is közölte: mint a liberálisok vezetője megegyezett Kiss Sándor RMDSZ-elnökkel arról, hogy a két politikai alakulat hat évre szóló együttműködési megállapodást köt, melyet mindkét tömörülés választmánya is jóvá kell még hagyjon. „Nem szabtunk új feltételeket, és azzal is tisztában vagyunk, hogy egymás választóit sohasem fogjuk tudtuk elcsábítani, így nyugodtan fel lehet hagyni a különféle összeesküvés-elméletek kidolgozásával”, mondta.

Logikus döntés

Kiss Sándor úgy fogalmazott: egy logikus döntésről van szó, nincs semmi meglepő ebben, hiszen az RMDSZ mindig következetes volt abban, hogy betartja az ígéreteit, és nem szegi meg a szavát. Hangsúlyozta: múlt szombaton váradi látogatása alkalmából egyeztetett Kelemen Hunorral, az RMDSZ szövetségi elnökével az ügyben, aki egyetértett vele. Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: mint a Megyei Tanács alelnöke sohasem állt sorba azért, hogy aláírhasson valamit, és nem igazak azok a híresztelések, miszerint Cornel Popa semmit se bízna rá, vagy a másik alelnökre, Ioan Mangra, egyszerűen arról van szó, hogy a megyei önkormányzat vezetője napi tizenhat órát dolgozik. Hozzáfűzte: véleménykülönbségek vannak ugyan köztük, de egy koalíción belül úgy szokott lenni, hogy a felek másképp látnak bizonyos dolgokat, viszont ez nem jelenti azt, hogy a végén nem tudnak megegyezni.

A sajtótájékoztatón szóba került a Körösvidéki Múzeum költöztetések az ügye is, amire Kiss Sándor úgy reagált: a szakemberek dolga, hogy eldöntsék, hol lesz jobb helye ezen kulturális intézménynek, az azonban biztos, hogy be kell fejezni a volt hadapródiskola rendbetételét, és használni kellene valamire, ha már annyi pénzt fektettek be a restaurálásába.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!