ERDON Helyi hírek

2014.02.20. 18:06

Téma a szociálpolitika

Pásztor Rita szociálpolitikus tartott előadást a szociális gondolkodásról és gondoskodásról szerdán este a nagyváradi Silent kávézóban.

Pásztor Rita szociálpolitikus tartott előadást a szociális gondolkodásról és gondoskodásról szerdán este a nagyváradi Silent kávézóban.

A Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Filozófia és Kultúratudományi Tanszékének szervezésében megrendezett filozófiai esten Pásztor Rita, a PKE Társadalomtudományi Tanszékének oktatója ki számú hallgatóságának kifejtette, hogy a szegénységről és a gondoskodásról való gondolkodásunkat négy tényező befolyásolja: a gazdasági, társadalmi változások, a diszkrimináció kérdése, a társadalmi egyenlőtlenség és a szolidaritás. Mindezek a kérdések különböző korokban különbözőképpen jelennek meg. Az előadó kifejtette, hogy a szegénység kezelésének kérdése akkor merült fel a köztudatban, amikor a szegénység tömegessé vált, de hozzátette, a szegénység kezelését a hatalmon lévők szorgalmazták azért, hogy saját magukat és a tehetősök érdekeit védjék, hiszen a tömeges társadalmi elégedetlenség az ő pozícióikat is veszélyeztetheti. Az előadó a továbbiakban hangsúlyozta, hogy a társadalmi egyenlőtlenségeket nem lehet eltüntetni, de csökkenteni lehet, méghozzá a lehetőségek és a feltételek összeegyeztetése által. Ugyanakkor kiemelte, hogy az egyenlőtlenség egyfajta motivációs tényező is lehet, hiszen a lecsúszástól való félelem, vagy a magasabb társadalmi pozícióra törekvés arra ösztönzi az embereket, hogy aktív cselekvők legyenek a társadalomban, ezzel szemben egy eleve biztosított társadalmi státusz és anyagi biztonság állapotában az embert tulajdonképpen semmi nem ösztönzi kényszerítő erővel arra, hogy saját és környezete helyzetének jobbítása érdekében tevékenykedjen. Előadása utolsó részében Pásztor Rita a mai nyugati társadalom legsúlyosabb problémáiról, a munkanélküliségről és az elöregedő társadalomról beszélt.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!