ERDON Helyi hírek

2014.02.22. 13:08

Tapasztalatcsere a zöld munkahelyekről

A zöld munkahelyekkel kapcsolatban zajlik kétnapos konferencia a nagyváradi Continental szállóban, a helyi, illetve az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség szervezésében.

A zöld munkahelyekkel kapcsolatban zajlik kétnapos konferencia a nagyváradi Continental szállóban, a helyi, illetve az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség szervezésében.

Blanariu Petru, az országos ügynökség (ANOFM) képviselője és és a zöld munkahelyekkel kapcsolatos projekt vezetője köszöntötte az egybegyűlteket és ismertette nagy vonalakban a projekttel kapcsolatos tudnivalókat: 2011-ben kezdődött és idén májusban ér véget. Abból az elképzelésből szervezték meg, hogy információkat gyűjtsenek ezekről a környezetvédelmet tiszteletben tartó állásokról, az ezekkel kapcsolatos különféle aspektusokról. Az eltelt évek alatt három átfogó tanulmány készült a témában.

Nehézségek

Az egyik magáról a fogalomról, illetve arról, hogy miképpen értelmezik ezt nemzetközi szinten; a második az ezzel kapcsolatos konkrét, uniós tapasztalatokat elemezte, a harmadik pedig a romániai helyzetet vázolta fel. Hamarosan mindhárom olvasható lesz a projekt proiect.locuridemuncaverzi.ro című honlapján. Egyúttal zöld munkahelyekkel kapcsolatos szemináriumok zajlottak országszerte, a Nagyváradon megszervezett a nyolcadik, további négy ilyen lesz még, tudtuk meg. Ezt pedig egy nemzetközi konferencia követi, melyre meghívják azoknak az országoknak a szakértőit, melyeket példaképnek tekintenek a zöld munkahelyek tekintetében.

Petru Blanariu azt sem hallgatta el: a projekt lebonyolítása során pénzügyi nehézségeik adódtak, késtek a kifizetések, így menet közben kellett változtatniuk a programon, továbbá három partnerük közül kettő visszalépett, újakat kellett találniuk. Ezenkívül a projekten belül szervezett tevékenységek nagy részét az utolsó hónapokra kellett hagyniuk.

Tanulmányok

A konferencia első napján a projektpartnerek is bemutatkoztak: a spanyolországi Metodo Estudio Consultores S.L., továbbá a hazai Media One és a szintén hazai Senior Interactive képviselője szólt tevékenységükről és a projekten belüli szerepükről. A későbbiek során a jelenlévők megismerkedhettek a három tanulmány közül kettővel. Pénteken, azaz a második napon a harmadik tanulmány bemutatására kerül sor, mely Petru Blanariu szerint talán a legizgalmasabb, ugyanis a hazai helyzetet mutatja be.

A projekt teljes költségvetése 13,3 lej, az ANOFM hozzájárulása ebből 3,3 millió lej. Amint a projekten belül megjelentetett információs anyagból kiderül, a zöld munkahelyek azok, amelyek valamiféleképpen hozzájárulnak környezetünk megóvásához, konzerválásához. Gyakorlatilag minden szektorban megtalálhatóak és számuk a környezetvédelmet célzó megoldások gyakorlatba ültetésével egyenes arányban nő.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!