ERDON Helyi hírek

2014.02.19. 15:35

Radu herceg Nagyváradon

Nagyvárad vendége volt Radu herceg, a román királyi ház tagja, Margaréta trónörökös férje, aki egy könyvbemutatón, illetve a gyerekek olvasását segítő kampányrendezvényen vett részt.

Nagyvárad vendége volt Radu herceg, a román királyi ház tagja, Margaréta trónörökös férje, aki egy könyvbemutatón, illetve a gyerekek olvasását segítő kampányrendezvényen vett részt.

Radu herceg szerda déli tizenkét órakor találkozott kisdiákokkal és tanárokkal a Bihar Megyei Tanfelügyelőség nagyváradi székhelyén. Itt elmondta, hogy Romániában egy évben átlagban három eurót költenek az emberek könyvekre, ezzel az ország Európában sereghajtó ebből a szempontból. Ezért szükség van arra, hogy minél ifjabb korban rászoktassák a gyermekeket az olvasásra. Hangsúlyozta, hogy az internet is nagyon fontos részévé vált az emberek életének, ez azonban nem jelenti azt, hogy a számítógépnek ki kell kiszorítania a könyvolvasást a fiatal generáció életéből. Beszéde végén könyvadományokat nyújtott át azoknak a helyi diákoknak, akik kiemelkedő eredményeket értek el az országos és nemzetközi román nyelv, irodalom és kultúra tantárgyversenyeken.

Kötetbemutatók

A tanfelügyelőségről a színházba vezetett Radu herceg útja, ahol bemutattak három, a királyi család életéhez kapcsolódó kötetet. A Margaréta című portrékötetet Ioan Moldovan a váradi Familia folyóirat igazgatója méltatta, Radu herceg önéletrajzáról Ligia Misiran, a Bihar Megyei Gheorghe Sincai megyei könyvtár igazgatója beszélt, míg a királyi karácsonyokról szóló kötetről, és a királyi család nőtagjairól maga Radu herceg beszélt. Kiemelte a román királyi család királynőinek rendkívül fontos szerepét a román kultúra támogatásában, illetve jelentős emberbaráti tevékenységüket is. Ez utóbbi vonatkozásban külön kiemelve Ilona anyakirályné szerepét, aki több tízezer zsidó életét mentette meg a második világháború vészterhes korszakában. A könyvbemutató után Radu herceg dedikálta az olvasók által hozott, vagy vásárolt köteteket.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!