ERDON Helyi hírek

2014.02.26. 13:10

Megújuló váradi zsinagógák

Nagyjából már be is fejeződött a nagyváradi Zárda (Mihai Viteazul) utcai ortodox zsinagóga külső felújítása, az épület elől elbontották az állványzatokat.

Nagyjából már be is fejeződött a nagyváradi Zárda (Mihai Viteazul) utcai ortodox zsinagóga külső felújítása, az épület elől elbontották az állványzatokat.

Koppelman Félix, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke arról tájékoztatta a Bihari Naplót, már csak az esővíz-elvezető csatornát kell megoldani, illetve fel kell helyezni a tornyokat, és ezzel végeznek is a külső munkálatokkal. Márciusban elkezdődnek a belső felújítási munkálatok: újravakolják és eredeti minták alapján újrafestik a falakat, felújítják és restaurálják a padokat, a kandelábereket, és a padlófűtést is kiépítik. A belső munkálatok kivitelezésére 9–15 hónapnyi időszak áll rendelkezésükre, a kivitelezések ideje függ a pénzforrásoktól is. Koppelman hozzátette, hogy három-négy hónapnyi munkálatra megvan a pénz.

Ugyancsak jól halad a Teleki/Városháza utcai kis zsinagóga felújítása is. Ezt az ingatlant az Egyesült Államok által az ingatlan felújítására felajánlott közel 130 ezer dollárból kezdték meg. Ebből a pénzből újították fel a tetőzetet és a padlást. Megkezdődik ugyanakkor a külső felújítás, és idén nyáron már be is fejezik ezt a munkálatot, hangsúlyozta a hitközség vezetője. Ezt követően kezdődik a belső felújítás, de ez már a Körösvidéki Múzeum feladata lesz, mely vállalta, hogy a kis zsinagógában egy zsidó emlékhelyet fog kialakítani.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!