ERDON Helyi hírek

2014.02.17. 13:46

Ki kell lépni a komfortzónából

Nagyvárad- Szombaton tartották a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye plébánián szolgáló egyháztanácsok képviselőinek találkozóját. Előadás is volt, és csoportos beszélgetésekre is sor került.

Nagyvárad- Szombaton tartották a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye plébánián szolgáló egyháztanácsok képviselőinek találkozóját. Előadás is volt, és csoportos beszélgetésekre is sor került.

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye plébániáin szolgáló körülbelül 500 egyháztanácsos közül közel 150 volt jelen a szombati találkozón, helyhiány miatt többen nem is fértek volna be a Püspöki Palota dísztermébe. Az egybegyűlt világi és egyházi személyeket, Exc. Böcskei László megyés püspök köszöntötte, kiemelve azt, hogy a mostani találkozó célja is az előző kettőhöz hasonlóan az, hogy a lehetőségek szerint egymásra figyelve jobban átérezzék küldetésük jelentőségét és súlyát, illetve közösen keressék és kövessék azokat a feladatokat, utakat és célokat, melyek teljesítésével mindenki az örömhír hordozója tud lenni a maga helyén és közösségében. A főpásztor az összejövetel szentírási megalapozásaként Jézusnak azt a csodáját említette, mely a kánai menyegzőn történt: megparancsolta szolgáinak, töltsék meg a korsókat vízzel, majd ezután merítsenek és vigyenek belőle a násznépnek. Krisztus tehát mindenkinek a szolgálatát igénybe vette, a csodáinak részeseivé akarta tenni a tömeget, az egyszerű embereket is, magyarázta. A püspök ezt követően a korábbi találkozók élményeit elevenítette fel- melyek nyitottságról, tenni akarásról árulkodtak-, valamint emlékeztetett arra a hivatalos körlevélre, mely rendelkezett az egyháztanácsok működési szabályzatáról.

Nem hivatal

Az idei programot Pék Sándor Várad-kerületi esperes ismertette röviden, majd a nagyváradi születésű, jelenleg Budapesten élő Kuzmányi István teológus, a Magyar Kurír katolikus hírportálnak az igazgató-főszerkesztője tartott előadást. Érdekes és elgondolkodtató expozéjában többször idézte Ferenc pápát, kiemelve azt, hogy aki mint hivatalra tekint az egyháztanácsok működésére, az a lényegi dolgokat nem érti. A Szentatya apostoli buzdítására utalva úgy fogalmazott: ne akarjuk még jobban klerikalizálni az egyházat, ne váljunk élő múmiákká, ehelyett inkább próbáljunk kilépni a komfortzónánkból, és induljunk el a peremvidékek irányába, segíteni a szegényeknek, ha valóban Krisztushoz akarunk hasonulni, hiszen felelősek vagyunk egymásért. Azt mondta: ha az egyháztanácsosok tényleg kovászok kívánnak lenni az egyházmegyében, akkor akár a sokak által a Nyugat majmolásának tartott Valentin-napot is megünnepelhetik, úgy például, hogy a pap megáldja a jegyeseket, kirándulásokat vagy filmvetítéseket szervez nekik. Aláhúzta ugyanakkor: fel kell ismerni a mindenkiben rejlő talentumokat, és a kommunikálás szempontjából fontos jelen lenni ott, ahol az emberek az életüket élik, így a Facebookra vagy a Twitterre sem kell úgy tekinteni, mint az ördög találmányaira.

Az értekezés után bemutatkoztak az esperességek, majd kiscsoportos megbeszélések zajlottak, a fórum után pedig a rendezvény a Székesegyházban zárult püspöki áldással.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!